Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPremiere Cinepub: ”Patul lui Procust” și ”Trans-Asia Express”


     Facem o călătorie spre neașteptat cu primele două scurtmetraje dintr-o serie de patru, ce vor fi difuzate pe CINEPUB.RO, realizate de studenții Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. 
     ”Ne bucurăm că putem să vă oferim și producțiii ale altor facultăți de cinema din țară. Așa zisul ”nou cinema românesc” nu este monopolul școlii oficiale din București, dimpotrivă, printre cei care i-au scris istoria se numără și alumni ai altor universități, precum Cristi Puiu, Radu Jude sau Adrian Sitaru, pentru a da doar cîteva nume. Parteneriatul cu Universitatea Babeș-Bolyai ne onorează și așteptăm cu nerăbdare să celebrăm împreună succese festivaliere ale școlii de la Cluj!” (Lucian Georgescu, cinepub.ro)
     Patul lui Procust (2018) în regia lui Andrian Împărățel a participat la Locarno Film Festival – Pardi di domani (2018), Belgrade Auteur Film Festival – Brave Balkans (2018), Next Film Festival – Competiția Națională (2018) și în competițiile de scurtmetraje românești Este Film Festival (2019) și Anonimul International Film Festival (2019). Tânărul regizor studiază, în prezent, în cadrul Facultății de Teatru și Film, Cluj-Napoca, secția Regie de Film, sub îndrumarea regizorilor Adrian Sitaru și Radu Jude.
     Patul lui Procust a câștigat Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune în cadrul festivalului Filmul de Piatră (2019). Scurtmetrajul a concurat la BEAST International Film Festival, secțiunea East Wave dedicată tinerelor talente din Europa Centrală și de Est, fiind singurul film românesc aflat în această selecție. Realizat cu un buget de doar 100 de lei, filmul conține mai multe povești cu personaje reale, pe care Andrian Împărățel le-a amestecat într-o estetică murdară, amuzantă și deranjantă. ”Este vorba despre interacțiunea stranie a celor două personaje, care au mentalități diferite: unul mai convingător, celălalt mai ascultător, influențabil.”- Andrian Împărățel. 
     În Trans-Asia Express (2015) Ana Vîjdea își înregistrează călătoria cu trenul care conectează capitala Turciei cu cea a Iranului. Fără a înțelege persana (farsi) – limba vorbită de majoritatea pasagerilor, autoarea își înregistrează călătoria pentru a descoperi povești și culturi noi.
     Influențată de Andrei Ujică (Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu) Ana Vîjdea începe să lucreze la documentare precum Rehearsals și Trans-Asia Express. În 2012, a participat la Aristoteles Workshop, unde a fost cameraman la Patul e stricat, premiat Cel mai bun film al atelierului. A lucrat pentru compania portugheză Filmes de Gajo și a primit bursă Fulbright la Syracuse University, unde a realizat documentarul John 746. ”Într-un fel sau altul, fiecare film este despre cei care încearcă să dărâme barierele comunicării”, spune Ana Vîjdea.
     Trans-Asia Express a obținut o mențiune specială în cadrul competiției locale TIFF, a participat în cadrul festivalului Filmul de Piatră precum și în competițiile din cadrul festivalurilor Bosphorus International Film Festival, Nomad Film Festival și CineMAiubit.
(2.04.2021)

Tags: adrian imparatel, ana vijdea, patul lui procust film 2018, trans-asia express film

Comments: