Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premiere Cinepub: Gândaci și vârcolaci


     Gândacul (2012) în regia lui Cătălin Drăghici e un film atmosferic, stilizat, bazat pe nuvela omonimă a excelentului scriitor italian Dino Buzzati și DORU (2015) de Valentin Dragu și Radu Pop, o poveste din zilele noastre despre viața la sat, care îmbină tradiționalul românesc cu specificul rural contemporan. 
     Gândacul urmărește povestea unei seri obișnuite a unui bărbat (Alexandru Potocean), căruia i se alătură în drum spre casă un gândac. În decursul micii sale rutine casnice, bărbatul strivește gândacul care s-a infiltrat în apartamentul său, iar seara lui se transformă într-o noapte de insomnie, atât pentru el, cât și pentru întreaga clădire în care locuiește.
Compus din cadre strânse, filmate cu o profunzime mică de câmp, Gândacul fragmentează vizual spațiul imediat al acestui personaj în detalii, iar imaginea în cheie clarobscură, semnată de Radu Ștefan Fulga, contrastează cu spațiul sonor, ce redă agitația din exteriorul straniu al apartamentului.
Filmul a câștigat premiului Kodak pentru imagine la Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit în 2012 și a participat la Tampere FF/43. A fost parte din Festivalul indie al producătorilor de film independenți în 2012 și prezentat în cadrul Săptămânii anuale a filmului de la Nisa, ediția a VI-a.
DORU, de Valentin Dragu și Radu Pop, e o poveste spusă prin intermediul unei marionete figurative, îmbrăcată în costum popular, iar scurtmetrajul alternează secvențe filmate, cu animație stop motion. Într-o noapte de vară, un om beat se satură să piardă vremea la birt cu consătenii săi și pornește prin lanul de grâu să își caute norocul.
Decorul în miniatură e construit pentru a emula două spații consacrate ale satului modern - barul și câmpul - pe care le reprezintă ingenios, cu umor, alternând elemente pe care le-ai putea găsi pe peretele unui astfel de loc precum o imagine cu Marilyn Monroe, cu detalii ceva mai deosebite precum un poster cu Gone With the Wind (1939, r. Victor Fleming).
Doru, îmbibat de alcool, are parte de o experiență onirică sub cerul liber, vis al cărui miraj îl va ademeni înapoi spre teritorii prea familiare.
Detalii: cinepub.ro
(5.11.2021)

Tags: catalin draghici, doru animatie unatc, gandacul scurtmetraj unatc, premiere ciinepub, radu pop, valentin dragu

Comments: