Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPremieră „Comoara”, de Corneliu Porumboiu


Corneliu Porumboiu a primit la Cannes 2015, pentru Comoara, Premiul Un Certain Talent în secţiunea Un Certain Regard. La vizionarea de presă, regizorul şi membrii echipei au povestit despre aventura pe care au trăit-o făcând filmul, despre relaţia dintre generaţii şi moştenire. Comoara este o metaforă a căutării. Pe afişul filmului este poza unui copil, mesaj explicit din partea cineastului. Înainte de Cannes, regizorul şi scenaristul filmului a vorbit în interviul săptămânii cu criticul de film Cristina Corciovescu despre drumul acestei poveşti. La rubrica În premieră este cronica filmului scrisă de criticul Magda Mihăilescu.
Cuzin Toma, aflat la al doilea rol important din acest an, după Aferim!, joacă în Comoara împreună cu soţia Cristina, artist plastic, şi fiul lor Nicodim, ceea ce a fost destul de dificil pentru actor, aşa cum mărturiseşte.
Un alt participant important în poveste e actorul Adrian Purcărescu, cel care, la fel ca în film, a venit cu ideea căutării unei comori şi a propus ca locul de filmare să fie chiar casa bunicilor lui.
Actor neprofesionist, dar cu mult aplomb, este Corneliu Cozmei, care a venit în proiect cu aparatele de căutat metale şi a ajuns să joace în film. Ne-a mărturisit că familia a aflat despre isprava lui abia când s-a întors de la Cannes. Corneliu Cozmei a fost impresionat de cele 10 minute de aplauze de la finalul proiecţiei, pe care le-a cronometrat Cuzin.
Directorul de fotografie Tudor Mircea este la a doua colaborare cu Corneliu Porumboiu, după Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism. Înainte de filmările pentru Comoara, cei doi, împreună cu Adrian Purcărescu, au vrut să facă un documentar, pentru care au adoptat un cu totul alt stil.
Comoara este o producţie 42km Film, în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International, proiect susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, ARTE, EURIMAGES, Centre National du Cinéma et de l'image animée Franţa, cu participarea  HBO România, Nestle şi UPC România. Producătoarea Marcela Ursu spune că nu e greu să aduni bani pentru un film realizat de Corneliu Porumboiu, pentru că acesta are un renume ce deschide uşi.
Filmul Comoara este distribuit în România de 42km Film şi în străinătate de WildBunch.
La premiera de le Cinema Studio a venit şi tatăl cineastului, Adrian Porumboiu, împreună cu una dintre nepoate, care are şi ea o apariţie în film.
Printre invitaţii la premieră s-au aflat actriţele Ada Condeescu, Iulia Lumânare, regizorii Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN, Cătălin Mitulescu, Călin Netzer şi Radu Muntean.
Imagine: Dan Ţuculescu
 

Tags: comoara film, corneliu porumboiu, cuzin toma, premiere in cinematografe, tudor mircea

Comments: