Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Premieră Cinepub: ”Un film pentru binele tuturor”, de Tudor Botezatu


     Dacă „dragostea durează trei ani”, atunci Un film pentru binele tuturor (2020), semnat de Tudor Botezatu, prezintă povestea unui cuplu aflat în cel puțin al patrulea an de relație. În doar zece minute avem în față o radiografie completă a vieții reale a unui cuplu format dintr-un el (Alexandru Potocean) și o ea (Mădălina Anea). Fără artificii, fără disimulări, fără minciuni frumoase. Când intri într-o relație, aduci sau nu trecutul cu tine? În comedia cu accente de film experimental a lui Tudor Botezatu, viața ca în filme părăsește scena și locul ei este luat de viața reală, ceva mai neglijată, de obicei, în producțiile cinematografice independente. În timp ce prezentul este reprezentat de cuplul din film, trecutul joacă un rol fermecător în poveste sub forma foștilor iubiți (Andrada Fuscaș, Michaela Prosan, Emilian Oprea).  
     Și nu e întâmplător că Tudor Botezatu ne surprinde prin tematica și tehnicile abordate. Spirit creativ, Tudor Botezatu a fost mereu interesat de fervoarea umană, iubind să își îmbrace poveștile în sarcasm și în umor. Așa cum el declară, ”I make groovy films”. 
     Un film pentru binele tuturor este o producție cinematografică independentă, care întrunește aceste calități și merită să fie vizionată. Tudor Botezatu a scris și regizat mai multe scurtmetraje, reclame și videoclipuri muzicale. Pasiunea pentru muzică și film a dezvoltat-o încă din copilărie, fiind întotdeauna înconjurat de filme, albume de pictură, grafică sau benzi desenate. De-a lungul timpului, a îmbinat presa scrisă cu radioul, unde a realizat şi prezentat diverse programe. ”Făcând radio am învăţat cu adevărat să ascult muzică. De aceea pun atât de mult accent pe sunet în filmele pe care le fac”, spune regizorul. Pentru Un film pentru binele tuturor a ales ca ambient sonor Kepler not Kopernikus – o călătorie muzicală spre sfere sonore mai puțin explorate pe scena locală. Un art-rock progresiv, cu influențe jazz și bossa-nova, dar și ritmuri alerte și atitudine rebelă post-punk. Ca să redea cât mai bine trăirile din film, nu folosește doar sunetul, ci și tehnica de montaj jump cut. Trecerea bruscă de la o scenă la alta realizează suspansul dramatic, ne menține atenția și pare că ne aflăm în mijlocul acțiunii. Viața de cuplu nu e deloc ușoară. Mai ales în perioada pe care o traversăm. 
Într-o relație, câți oameni sunt de fapt și cât timp durează dragostea?
Detalii: cinepub.ro
 
(12.02.2021)

Tags: alexandru potocean, craita nanu, tudor botezatu regizor, un film pentru binele tuturor 2019

Comments: