Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPremieră Cinepub: ”Havana, Cuba” de Andrei Huțuleac


     Filmul lui Andrei HuțuleacHavana, CUBA (2018) pare oglinda trăirilor din anul straniu pe care tocmai l-am traversat. Scurtmetrajul tânărului regizor, cu un palmares național impresionant (patru nominalizări și un premiu la Gala UNITER), este o poveste a singurătății și a modurilor în care ea afectează subtil indivizii, aducându-i până în pragul isteriei. Premiat la categoria Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul Premiilor Gopo 2020, Havana, CUBA este o producție Libra Films (producător Tudor Giurgiu) și caută să exploreze conceptul mai larg de a fi singur într-o lume aglomerată. În cuvintele autorului, este o poveste tragicomică despre singurătate și absurd cotidian.
     Actor român de teatru și film, Andrei Huțuleac a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 2012. În 2017 a debutat în regia de film cu scurtmetrajul Offstage care a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj Live Action la festivalul de film de la Varșovia. În 2018 Andrei Huțuleac a lansat și cel de-al doilea scurtmetraj al său, Havana,CUBA, care, pe lângă Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Gopo în 2020, a primit o Mențiune specială în cadrul Festivalului Internațional de Film și Muzică „Kustendorf”, a participat la BUZZIFF, WIFF 19 în cadrul competiției de scurtmetraje și în cadrul Festivalul de Film Cottbus, ediția 29.
     Pentru Havana, CUBA, Huțuleac a scris o partitură pe care i-ar fi plăcut să o primească el însuși din postura de actor. A scris scenariul în doar două ore, lăsându-și ideile să existe pe foaie și, deși au existat mai multe versiuni ulterioare, versiunea inițială nu a suferit mari modificări. ”Nefiind, la bază, rezultatul unui act rațional, calculat, mă reprezintă cel mai bine ca om. Vorbește cel mai mult despre felul amar în care percep întâmplările vieții.”, spune regizorul.
     În tragicomedia sa, un taximetrist tăcut se întâlnește în noaptea de Crăciun cu cinci oameni. O soție fugară abuzată, un actor eșuat îmbrăcat în Moș Crăciun, o poveste de dragoste imposibilă a unui tânăr și doi tineri adolescenți care fac dragoste pe bancheta din spate, cu toții fac parte din această farsă exotică de proporții absurde. Cu o distribuție de excepție - Marian Râlea, Mirela Oprișor, Alin Florea și Tudor Istodor, Havana, CUBA este o poveste despre singurătate, fără a uita niciodată umorul și iubirea esențială pentru ceea ce ne face oameni.
Detalii: cinepub.ro
(23.04.2021)

Tags: andrei hutuleac, havana, cuba shortfilm, premiera cinepub

Comments: