Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Patimile Mariei”, filmul şi expoziţia


     Câştigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu şi al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, Patimile Mariei, s-a lansat vineri, 7 noiembrie, în cinematografe. Filmul este programat la Braşov, Botoşani, Constanţa, Cluj, Craiova, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Slatina, Tg. Mureş, Tg. Jiu. În primul week-end, Patimile Mariei are proiecţii speciale la Odobeşti – Casa de Cultură (sâmbătă şi duminică, la ora 17:00), Focşani – Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei (fostul Cinema Balada) (sâmbătă şi duminică, la ora 19:00) şi Slobozia – Casa Municipală de Cultură Galax (vineri ora 19:00). 
     Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg reprezintă o acuzaţie şi, în acelaşi timp, legenda unei sfinte. Este o poveste despre religie, devoţiune şi credinţă duse la extrem. Maria are 14 ani, iar familia ei face parte dintr-o comunitate de catolici fundamentalişti. Copila trăieşte într-o lume modernă, însă inima ei îi aparţine lui Isus. Vrea să-L urmeze, să devină sfântă şi să ajungă în ceruri, precum sfinţii-copii despre care i s-a tot povestit. Maria va traversa 14 etape, aşa cum Isus a făcut 14 opriri pe drumul Golgotei, şi îşi va atinge în cele din urmă scopul. Debutanta Lea van Acken este fenomenală în rolul Mariei şi impresionează profund în rolul fetei de 14 ani sufocată de religia strictă, precum şi de dorinţa de a-şi atinge scopul. Filmul este la fel de radical ca şi subiectul său, construit din 14 cadre fixe, lungi, ce îl determină pe spectator să contemple interacţiunile de pe ecran într-un mod cu totul diferit de cel tradiţional. Brüggemann construieşte filmul matematic şi face o disecţie silită a catolicismului fanatic.  

 
     După premiera mondială de la Berlinale, Patimile Mariei şi-a continuat traseul internaţional în prestigioase festivaluri, a fost recompensat cu numeroase distincţii şi a avut o avanpremieră specială în deschiderea Zilelor Filmului German la Cinema Studio
     Cu o săptămână înaintea lansării oficiale în cinematografe a filmului Patimile Mariei, distribuitorul Parada Film a vernisat o expoziţie inedită, dedicată celei mai provocatoare producţii cinematografice din 2014. Expoziția reuneşte 14 femei cunoscute în România, care au acceptat provocarea de a poza cu o coroană de spini pe cap, precum personajul principal de pe afişul filmului. Portretele poartă semnătura fotografului Adi Marineci și a art designerului Alexandru Nimurad, machiajul a fost realizat de Diana Ionescu. Fotografiile pot fi admirate, până pe 1 decembrie, în Alt Shift din Club Control. 
Premiera în România este susţinută de German Films şi Goethe-Institut.
(8.11.2014)

Tags: adi marineci, ana ularu, andreea vasile, crina semciuc, diana cavallioti, patimile mariei, rodica lazar

Comments: