Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



OWR 12 – Focus: Israel și Palestina


     Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine la București între 15 și 24 martie, în mai multe locații din centrul orașului.
     Una dintre secțiunile festivalului se concentrează în fiecare an pe o zonă geografică, pe care spectatorii o pot cunoaște mai bine  cu ajutorul poveștilor spuse de oamenii care trăiesc acolo. Pentru ediția actuală festivalul a pregătit secțiunea „Focus: Israel și Palestina”, cu șase documentare incitante și două retrospective dedicate cineaștilor Avi Mograbi și Michel Khleifi.
     Unul dintre cei mai incitanți și originali cineaști contemporani, Avi Mograbi se numără printre invitații speciali ai acestei ediții a festivalului. Realizând în ultimele decenii o serie de filme greu de clasat, în care discursul politic și abordarea documentară se îmbină adesea cu formule stilistice neașteptate, ce nuanțează și, în același timp, surprind temele abordate din perspective surprinzătoare, Mograbi este cu certitudine un iconoclast.
     Aspectele societății israeliene care îl interesează pe cineast sunt în același timp particulare și universale. Sunt particulare deoarece surprind tipurile de relaționare ale israelienilor cu populația palestiniană, manifestate în moduri diverse, dar cel mai adesea prin atitudini agresive și de superioritate. Și sunt universale deoarece la baza tuturor acestor raportări se află mecanisme recognoscibile la nivelul oricărei națiuni, toate fiind formate în jurul unor mituri și credințe colective, menite să le confere în același timp unicitate și un ascendent față de celelalte.
     În cadrul retrospectivei vor fi prezentate patru documentare fantastice realizate de Avi Mograbi între 2002 și 2016: August: un moment înaintea erupției (2002), Răzbună-mi unul dintre ochi (2005), Z32 (2008) și Între frontiere (2016). După fiecare proiecție, Avi Mograbi va fi prezent în sală pentru a discuta pe larg cu spectatorii bucureșteni.
     Michel Khleifi e un tip unic de cineast, un interpret formidabil al lucrurilor care zac ascunse în cele mai îndepărtate cotloane ale sufletelor noastre. E un poet. Născut în Nazaret în anii 1950, după ce studiază cinemaul la Bruxelles, Khleifi revine pentru a-și filma țara natală așa cum nu o făcuse nimeni înaintea lui, cu un fel aparte de a se folosi de instrumentarul cinematografic, rezultatul fiind un melanj între ficțiune, documentar și docudramă, într-un stil foarte poetic - lirismul funcționând în filmele sale ca un fel de cheie magică ce deschide porțile către realitate. Majoritatea filmelor lui pun în discuție societatea și cultura palestiniană, relațiile dintre israelieni și palestinieni.
     În cadrul retrospectivei sunt programate trei documentare realizate de Michel Khleifi între 1980 și 2004: Memoria fertilă (1980), Psalmul pietrelor (1990) și Ruta 181: fragmente dintr-o călătorie prin Israel și Palestina (2004, realizat în colaborare cu Eyal Sivan).
     Secțiunea „Focus: Israel și Palestina” își propune să demonteze prejudecăți cu ajutorul protagoniștilor și realizatorilor. Unul dintre documentarele incluse în această secțiune este Samouni Road, realizat de Stefano Savona. Povestea relatată în acest film este cunoscută în mass-media ca „Incidentul Zeitoun" care a avut loc în ianuarie 2009, într-o suburbie rurală a oraşului Gaza (Palestina), când 48 de civili au fost omorâţi în timpul nopţii, într-un atac al armatei israeliene. Familia Samouni a pierdut în acea noapte 29 de persoane, printre care bărbaţi, femei şi copii.
     Detali: www.oneworld.ro
 

 
(08.02.2019)

Tags: avi mograbi, drepturile omului, festival de film documentar bucuresti, focus israel si palestina, michel khleifi, one world romania, owr 12

Comments: