Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



One World România: 30 de ani de la Revoluție


     Între 15 și 24 martie 2019 va avea loc la București cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
     În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și Polonia. În consecință, acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediții a festivalului One World Romania. Pe parcursul a 10 zile, vor avea loc evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut acești 30 de ani, ce am învățat și ce mai rămâne de învățat pentru consolidarea unei democrații veritabile.
     Imaginea festivalului de anul acesta este realizată de Maria Draghici, pornind de la două fotografii – una realizată la Timișoara, în decembrie 1989, de Constantin Duma pentru Agerpres, iar a doua la București, în timpul protestelor din februarie 2017, de Dan Mihai Bălănescu. Colajul celor două ipostaze înfățișează un „noi”, în încercarea de a înțelege mai nuanțat experiența directă, trăită singular și plural, în 30 de ani de democrație.
     Și anul acesta, cele aproximativ 80 de documentare selectate pentru One World Romania vor fi împărțite în mai multe secțiuni tematice – filme despre justiție, refugiați, migranți, familii „netradiționale”, drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilități sau despre condițiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume.
     De asemenea, OWR pregătește retrospective ale unor renumiți cineaști internaționali și o competiție care cuprinde zece filme incitante. Aproximativ 50 de invitați internaționali vor participa la ediția din 2019 a festivalului, care se va desfășura în cinci locații principale: Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT și #Pavilion 32 - Goethe-Institut București. Locul de întâlnire va fi POINT, unde vor avea loc întâlnirile informale de dimineață cu cineaștii, dezbaterile pe tema principală a ediției, workshop-uri și proiecții. După finalul programului zilnic de filme OWR vă invită la Londohome, hub-ul nocturn al evenimentului.
     Până la startul celei de-a 12-a ediții a festivalului, Asociația One World Romania pregătește mai multe proiecte dedicate dezvoltării culturii documentare. Primul proiect nou pentru publicul bucureștean este Cineclubul One World Romania, care va avea loc de două ori pe lună la POINT.
     Primul eveniment are loc duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 – când va avea loc proiecția filmului  Adio, iarnă! (Winter Adé, regia Helke Misselwitz). Este primul dintr-o serie de patru cinecluburi premergătoare ediției din 2019 a festivalului, propunând filme care au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa și cu modurile în care democrațiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluții. Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.
     Detalii: www.oneworld.ro
(04.01.2019)

Tags: 30 de ani de la revolutie, cineclub one world, comunism, festival de film documentar, one world romania 2019

Comments: