Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismOne World Romania 2017: ”Oraș și propagandă” în licee


     One World Romania aduce în fiecare an cele mai noi și interesante documentare despre drepturile omului. Festivalul este programatic construit  pe această temă. O direcție specială de mișcare în lumea documentarelor, pe care ne-o propune festivalul, este recuperarea filmelor de arhivă, în special cele de la Studioul Sahia. Analiza cinematografică și antropologia socială se întâlnesc în proiectul Sahia Vintage, promovat de Adina Brădeanu și Alexandru Solomon.
     Proiecțiile urmate de discuții și apariția documentarelor pe dvd-urile Sahia Vintage aduc în interes public producții de dinainte de 1990, unele cenzurate, altele comenzi ale conducerii PCR, care ocolesc cu abilitate motivele de interzicere. Cei doi selecționeri aleg filmele cu calitate artistică, ce pot fi puncte de plecare pentru dezbatere.
     În 2017, scurtmetrajele documentare au fost ordonate în tema ”Oraș și propagandă” și proiectate în diferite locuri din București: cinematografe dezafectate, școli, săli cu altă destinație. Echipa AaRC a participat la întâlnirea de la Colegiul Național ”Ion Creangă”, unde elevii sunt deja familiarizați cu proiecțiile One World. Adina Brădeanu și Ioana Brăilescu au prezentat filmele și au discutat cu participanții.
     Filmele selecționate pentru tema ”Oraș și propagandă” sunt pe dvd-ul Sahia Vintage IV, proiect de recuperare și promovare a patrimoniului de film documentar românesc.  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: adina bradeanu, alexandru solomon, documentarele sahia, one world romania la scoala, proiectul oras si propaganda, sahia vintage 4

Comments: