Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Oameni de treabă” la Les Films de Cannes à Bucarest 2022


     Încă o dată, Paul Negoescu face haz de necaz într-o comedie despre oameni care se fâstâcesc prin viață – Ilie (Iulian Postelnicu), polițist de provincie botoșăneană, și toți ai lui, mai-marii și mai-micii unui sătuc din a cărui sărăcie scapă cine poate. Iar pentru a scăpa la rândul său, protagonistul își confruntă moralitatea cu promisiunea unei vieți mai bune, asigurată pentru început de o propietate oferită de primarul corupt. Decizia va trebui luată ferm, căci în sat s-a petrecut o crimă, pe care tânărul și idealistul Vali (Anghel Damian), polițist nou-venit, n-o va lăsa uitată. 
     Invocându-și fostele povești și personaje, Paul Negoescu găsește firească revenirea cu Oameni de treabă. Pentru Postelnicu, în schimb, proiectul reprezintă o oarecare turnură. 
 

     După un parcurs festivalier concentrat (Sarajevo, Varșovia, Namur și puțin înainte de Cottbus), Oameni de treabă s-a numărat printre filmele incluse în programul Avanpremierele toamnei la Les Films de Cannes à Bucarest. Proiecția a avut loc pe 22 octombrie la Cinemateca Eforie și i-a avut ca invitați pe Paul Negoescu, Ana Drăghici (director de fotografie), Iulian Postelnicu, Ana Voicu (producătoare delegată), Radu Romaniuc și Oana Tudor (scenariști). Unii dintre aceștia sunt colaboratori de cursă lungă ai lui Negoescu, regâsindu-se și pe genericele lungmetrajelor sale precedente. Cineaștii au vorbit despre parcursul proiectului de la hârtie la ecran, precum și despre echilibristica (scenaristică, actoricească, regizorală, vizuală etc.) necesară unui asemenea protagonist pentru a ne fi neplăcut și simpatic totodată. 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

 
(26.10.2022)

Tags: avanpremierele toamnei les films de cannes a bucarest 2022, călin boto, men of deeds film, oameni de treaba film, paul negoesu

Comments: