Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



​O poveste de iarnă


     Cronica animației
     Cu riscul de a face un joc de cuvinte la îndemână oricui voi spune că filmul Cadoul neașteptat este un cadou. Un cadou pentru vacanța de iarnă mirosind a creangă de brad și a vanilie, un dar pe adresa prichindeilor care nu concep sărbătoarea Noului An fără imaginile multicolore ale desenului animat. Pelicula semnată de tânărul Marian Mihail este impregnată de această stare de așteptare în fața pomului risipind lumini și steluțe și îl conține chiar și pe Moș Gerilă personaj într-o veselă poveste cu urmăriri, travestiri gaguri rostogolite în „bulgăre de zăpadă”.
     Strălucirea Cadoului neașteptat nu vine numai de la decorul său hibernal, cu nămeți feerici și cu brazi acoperiți de beteală. El strălucește prin inventivitatea pe care o risipește pentru a depăși rutina serialului. Episod ai unui ciclu ce poartă numele eroilor.
     Gore și Grigore, filmul păstrează datele fizionomice ale deja îndrăgiților protagoniști, dar imprimă un ritm nou aventurilor lor cu iz de parodie a „policierului”. Deci, iarăși în acțiune: motanul pus pe farse răutăcioase, cuplul format din buldogul cel blajin și naivul său pui și cei doi detectivi amatori chemați să rezolve încurcăturile, istețul băiat Gore și asistentul său care mai gafează, rățoiul Grigore. Obiectivul anchetei este de data aceasta un furt insolit: un cadou de la Moș Gerilă. Dezlegarea misterului prilejuiește autorului o demonstrație de vervă parodică. Un atu important al hazului său este aducerea la zi a recuzitei. Vinovatul este dovedit cu ajutorul filmării cu camera video, motanul se răzbună pe veșnicul său adversar, buldogul, trimițându-i un robot programat să-I agreseze, iar Moș Gerilă călătorește într-un splendid bob prevăzut cu girofar și cu telefon. Dacă cei mici sunt cuceriți de ingenioasa intervenție a tehnologiei moderne în poveste, adulții vor savura trimiterile la comedia burlescă, citată cu răzbunările ei vesele, cu piedicile și căderile ei coregrafice. Ritmul alert al poveștii este asigurat de animația dinamică (semnată de Marian Mihail, Octavian Frecea, Mihai Rat), dar și de tempo-ul allegro at muzicii lui Dan Dascălu. Cu tot vârtejul său de urmăriri, pelicula are grație și atmosferă mirifică, această din urmă calitate fiind datorată și decorurilor concepute de Anca Florea. Întreg ansamblul respiră o admirabilă acuratețe. Marian Mihail a pornit la realizarea Cadoului neașteptat cu ambițiile cu care se „atacă” de obicei un film de autor și a rezultat de aici o încântătoare poveste de iarnă, una dintre cele mai frumoase pe care le-a imaginat animația noastră. O primă satisfacție a regizorului este premiul „Cupa de cristal” obținut la recenta ediție a concursului anual de scurtmetraje.
(Cinema nr. 12, 1988)

Tags: cadoul neasteptat scurtmetraj de animatie, cronica animatiei, dana duma, gore si grigore, marian mihail

Comments: