Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Moșii de Florii, un film de Felician Săteanu


     La Râmnicu Vâlcea – Govora a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, cea de a noua ediție a Festivalului internațional de film documentar „Document.Art.”. Premiul cotidianului „România liberă” a revenit filmului Moșii de Florii, semnat de Felician Săteanu (regie, scenariu, montaj).
     Rit ancestral, cu o vechime ce se măsoară în multe secole, Moșii de Florii a fost evocat de cineastul de la Baia Mare (filmul a fost produs de Casa de creație din localitate) într-o autentică bijuterie cinematografică ale cărei principale atribute sunt elocvența imaginii, inspirația montajului, lipsa de didacticism (acesta din urmă fiind principala carență a documentarelor de acest gen).
     Gesturile fundamentale ale credinței creștine sunt surprinse în relația omului cu pământul. Munca la câmp din zori până-n seară este urmărită în prelungirea ei firească în căminul familiei (unde întâi se hrănesc animalele și apoi oamenii). Colăcuții, pupezele, colacii cu două coarne și marele colac – Prinosul – semnifică atât dialogul cu cei petrecuți din lume, dar, prin etapele ritualului, și cu viitorul, prin încuscrirea simbolică a familiilor – eveniment ce are loc cu prilejul sărbătorii propriu-zise. Trecerea de la obiceiul ancestral – profan, la cel creștin – sacru, este subliniată de regizor prin legătura cu biserica satului, de unde pâinea sfințită ajunge la credincioși. Cinstirea înaintașilor și racordul cu viitorul sunt două axe subtil puse în evidență de Felician Săteanu în filmul său realizat în Țara Lăpușului, la Costeni, Ungureni și Cupșeni.
     Valorile documentare și artistice ale acestui film, realizat cu mijloace modeste și ajuns în ultima clipă în Festivalul „Document.Art.”, au fost aplaudate de public pentru sensibilitatea surprinderii unui obicei pe cale de dispariție (sperăm că totuși nu va pieri), pentru laconismul său, poezia subiacentă și inspirația portretistică. Credem că aceste calități vor fi continuate de autor în viitoare proiecte ce trebuie susținute corespunzător (pe plan local). Premiul ziarului nostru nu este decât o modestă recunoaștere a unei personalități autentice și un îndemn spre o recidivă creatoare.
 
 
(România liberă, 25 octombrie 2003)

Tags: calin stanculescu, felician sateanu, mosii de florii

Comments: