Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Moon Hotel Kabul”, regizat de Anca Damian


     Pelicula a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Varșovia, unde Anca Damian a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, iar acum este în cinematografele din România.
     Titlul exotic este inspirat de numele hotelului din Kabul, unde începe povestea construită de Lia Bugnar și Anca Damian. Eroul, Ivan Semciuc (Florin Piersic jr),  este jurnalist în zone de conflict și se mișcă pe străzile din Kabul cu atitudinea omului care a mai făcut asta de sute de ori. Nu e chiar relaxat, dar nici speriat, știe la ce să se aștepte. Are îmbrăcăminte de in și bumbac, bune pentru arșița Afganistanului, iar lui Florin Piersic jr i se potrivește de minune. Jurnalist hârșîit, cam cinic, care a căpătat o crustă de apărare în fața realității locului, știe că trebuie să livreze povești pentru ziarul din țară. Vizita unei frumoase traducătoare (Ofelia Popii) se termină, evident, cu o noapte de amor. Aici se încheie primul capitol al filmului, așezat în patru timpi narativi: Kabul, Adevărul, Ioana, Ivan.
     ”Adevărul” se desfășoară în țară, în redacția ziarului unde lucrează Ivan și șeful lui (Adrian Titieni). Traducătoarea a murit în mod misterios, dar i-a lăsat un mesaj. Căutarea adevărului e mai dificilă decât și-a imaginat, iar concluzia furioasă a redactorului șef e că tot ceea ce știm e cât se poate de relativ. Câte certitudini istorice avem?
     Al treilea capitol al filmului ne duce în altă lume, în satul în care este înmormântată Ioana și unde trăiește modesta ei familie. Ivan își asumă răspunderea pentru respectarea tradiției, fără să știe că drumul îl va transforma și pe el. Tot acest episod este marcat stilistic, cu accente suprarealiste. Este o buclă temporală și narativă. Rodica Negrea, mama Ioanei, are o puternică amprentă emoțională în poveste.
     În sfârșit, Ivan Semciuc se întoarce la viața de dinainte, dar nu mai e același om, toată această experiență l-a trezit din rutina cinismului, i-a erodat platoșa, și își asumă riscul de a împărtăși ceea ce știe.
Regizoarea Anca Damian ne-a vorbit, la premiera filmului, despre poveste și filmări, despre alegerea actorilor și dificultățile unei producții filmate în România și Afganistan.

Anca Damian a scris scenariul cu gândul la Vlad Ivanov, dar rolul i-a fost oferit lui Florin Piersic jr, care a fost tentat de procesul de transformare pe care îl trăiește personajul.

     Moon Hotel Kabul este o co-producție Aparte Film (România) și Cinema Defacto (Franța).

Anca Damian pregătește deja premiera din 2019 a unui nou lungmetraj de animație, Extraordinara călătorie a Maronei, pe un scenariu de Anghel Damian.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: anca damian, aparte film, extraordinara calatorie a maronei film, florin piersic jr, lia bugnar, moon hotel kabul film

Comments: