Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



MECEFF 7+1, ediţia 2014


Mediaş este un orăşel cochet, cu aspect medieval, atestat documentar în 1267. Are ziduri şi turnuri fortificate, construite la 1490, Biserica fortificată Sfânta Margareta (1414), Complexul architectural Franciscan (1444) şi o sinagogă veche de 150 de ani. Oraşul se află în bazinul Târnava Mare, în mijlocul unui traseu turistic plin de biserici fortificate.  
     Cu ani în urmă, regizorul Radu Gabrea a venit aici pentru filmările la Cocoşul decapitat şi a vrut să se întoarcă.
De patru ani organizează Mediaş Central European Film Festival - MECEFF 7+1, pentru ţările din această zonă geografică (Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Slovenia) şi o ţară invitată. Tema festivalului din 2014 a fost “25 de ani de la căderea comunismului”.
     Filmele din competiţia oficială au fost jurizate de Anca Mitran, preşedinta juriului, director al Arhivei Naţionale de Film - Cinemateca Română, James Ulmer, redactor la „New York Times”, editor şi cronicar pentru revista online „Cinema Without Borders”, Domenico Giuseppe (Mimmo) Mongelli, regizor şi scenarist italian, Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf, Călin Stănculescu, critic de film.
Ţara invitată a fost Spania, cu o selecţie importantă de lungmetraje, dar şi cu documentare realizate de Pere Portabella, invitat special.
     Ca la fiecare ediţie MECEFF, au fost omagiaţi mari regizori din zona central europeană, ale căror filme au fost proiectate în secţiunea „Subversive la vremea lor” - Miloš Forman, Andrzei Waida, Miklós Janksó. În aceeaşi secţiune au fost proiectate şi filmele româneşti afectate de cenzura vremii -  Dincolo de nisipuri, regia Radu Gabrea, şi Reconstituirea, regia Lucian Pintilie. Panorama şi Selecţia Preşedintelui au contribuit la întregirea tabloului MECEFF. Radu Gabrea a ales pentru această ediţie filmele din „Medalionul Alexandru Tatos”.
     La secţiunea „Filme româneşti altfel” au fost vizionate O poveste de dragoste, Lindenfeld, regia Radu Gabrea, Nu sunt faimos, dar sunt aromân, regia Toma Enache, şi Ultimul Zburător, regia Ovidiu Georgescu. Toate aceste filme au fost proiectate la Sala Traube, Sala Mediensis şi în Piaţa Primăriei.
     O secţiune specială a fost cea a Filmelor clasice în limba idiş, proiectate la Sinagogă. Peliculele restaurate sunt oferite de Centrul Naţional pentru Film Evreiesc de la Universitatea Brandeis din SUA şi au subtitrare în engleză şi română.
În completarea acestui complex program de vizionări, au fost organizate două expoziţii - „Afişe vechi de filme româneşti” şi „Poster is not Dead”.
     Tema festivalului a fost dezvoltată şi în cele două seminarii organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român. „Tranziţia de la dictatură la democraţie. România şi Spania, o evoluţie  în oglindă” a fost tema seminarului moderat de Horia Barna, la care au fost invitaţi Emil Hurezeanu şi Adrian (Mac) Liman. „Filmul de propagandă vs Filmul de artă în regimul comunist” a fost tema seminarului moderat tot de Horia Barna, la care a fost invitat Cristian Tudor Popescu.
     Echipa de organizare, condusă de Victoria Cociaş, directoarea festivalului, a creat o mulţime de evenimente conexe, printre care câteva excursii în împrejurimile oraşului Mediaş. Elegantul catalog MECEFF 7+1 a fost redactat de criticul de film Mihai Fulger, iar clipurile video au fost realizate de Tedy Necula. Logistica compexă a MECEFF 7+1 a fost coordonată de Alina Muşat, care a avut o mică armată de volutari, elevi la liccele din oraş sau din localităţile din zonă.
Palmaresul MECEFF 7+1 din 2014 este reprezentativ pentru calitatea filmelor selectate.
MECEFF 7+1 - Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Târnavelor.
Co-producător al evenimentului: TVR. Festivalul are sprijinul Institutului Maghiar din Bucureşti, Institutului Polonez din Bucureşti, Ambasadei Republicii Slovace în România, Institutul Slovac de Film, Ambasadei Spaniei în România, Institutului Cervantes din Bucureşti, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh.
 
Imaginea: Nicolae Cara
 


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: alexandru tatos, film romanesc, lucian pintilie, meceff 2014, mediaş central european film festival, poster is not dead, radu gabrea, victoria cocias

Comments: