Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Les Films de Cannes à Bucarest continuă în drive-in, online și outdoors


     Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber dar și la drive-in, cu respectarea masurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.
     Începând cu 23 octombrie, la Cinema Drive-in din Event Park Snagov, timp de șase zile, vă veți putea bucura de comedii și filme dramatice din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume, din confortul propriului automobil. Pe ecranul de 112mp vor rula: Le discours în regia lui Laurent Tirard, The Truth al lui Hirokazu Koreeda, Another Round semnat de Thomas Vinterberg, Mandibules al lui Quentin Dupieux, mult-așteptatul True Mothers semnat de Naomi Kawase și Sweat regizat de Magnus Von Horn.
     The Speech | Le discours este cel de-al 8-lea lungmetraj al lui Laurent Tirard. Cea mai nouă comedie a unui regizor care a reușit acea imposibilă balanță între calitatea artistică și succesul la box-office. Filmul ne face cunoștință cu Adrien. Are 35 de ani și e blocat într-o criză a vârstei mijlocii. E nevrotic și ipohondru și e prizonierul unei cine în familie care nu se mai termină și, mai presus de orice, e enervat că iubita nu-i răspunde la mesaje. În plus, viitorul său cumnat, cam pisalog, îl roagă să-și pregătească un discurs pentru nuntă. Se poate și mai rău?
     The Truth / La Vérité, prima peliculă realizată de laureatul cu Palme d’Or Hirokazu Koreeda în afara Japoniei, având în distribuție două legende ale cinematografiei franceze - Catherine Deneuve și Juliette Binoche - a deschis competiția festivalului de la Veneția. The Truth descrie o reuniune furtunoasă între o actriță și fiica ei, după ce vedeta și-a publicat memoriile scandaloase. Trei generații de interprete franceze geniale, într-un film de maestru. "Folosindu-se de compasiune și de o ușoară tușă melodramatică, Koreeda își atrage personajele într-un loc unde acestea își vor da seama, cu groază, că sunt, finalmente, de acord.” - Boston Globe. "Cu acest nou film, Koreeda se întoarce la temele sale favorite – responsabilitatea, moștenirea și fluiditatea rolurilor dintre părinți și copii.” concluziona The New Republic. Hirokazu Koreeda e un răsfățat al marilor festivaluri și, în special, al celui de la Cannes.
     Într-un film care a fost comparat cu Dumb & Dumber, doi prieteni cam aiuriți descoperă o muscă gigantică în portbagajul unei mașini și decid s-o îmblânzească și să câștige bani de pe urma ei. Faimoasa formulă cu doi încurcă-lume se întoarce în aiuritoarea și deseori hilara comedie despre loseri scrisă, regizată, filmată și editată de Quentin Dupieux. Mandibules e pelicula cea mai orientată către public a unui regizor preocupat de regulă de comicul absurd generat de situații bizare și neașteptate.
     Sweat, în regia lui Magnus Von Horn, urmărește trei zile din viața lui Sylwia Zając, o antrenoare de fitness care este și influencer motivațional. Deși are sute de mii de fani pe conturile sale de social media, e înconjurată de angajați loiali și e admirată de rude, ea caută adevărata intimitate. “She’s got the look! She’s got the look!” strigă Sylwia la unison cu piesa Roxette, în mașina pe care o conduce. Și, într-adevăr, Koleśnik, care reușește o interpretare empatică, posedă, ca și filmul, un look impresionant. Însă dacă povestea ne învață ceva, e că oricât am încerca să ne transformăm corpul, nu va fi niciodată de ajuns. O poveste profundă despre consecințele celebrității – așa cum este înteleasă ea astăzi. 
     True Mothers, cel mai recent film semnat de Naomi Kawase, se învârte în jurul a două personaje centrale puternice „pe care își ia timp să le prezinte spectatorului vrând să-l convingă că merită descoperite” (Screen Daily): Satoko, mama adoptivă înstărită ,și Hikari, tânăra disperată care nu vrea să fie ștearsă din viața copilului ei. Filmul lui Kawase care are la rândul său un copil adoptat, oferă o nouă perspectivă asupra noțiunii de adopție, țesând diferite fire narative și genuri, de la drama morală la romantismul adolescentin, expunerea socială și chiar thriller, într-o experiență cinematografică emoționantă, uneori neliniștitoare. După premiera mondială de la Toronto și prezența în selecția de la San Sebastian, spectatorii de la București vor fi printre primii din lume care au ocazia sa vada filmul - în premieră națională în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.
(15.10.2020)

Tags: catherine deneuve, les film de cannes a bucarest 2020, naomi kawase

Comments: