Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLes Films de Cannes à Bucarest 2019: ”Maria, Regina României”, regizat de Alexis Cahill


     Una dintre avanpremierele românești din programul Les Films de Cannes à Bucarest 2019, Maria, Regina României este producția care a câștigat Premiul Publicului, acordat de organizatori ca ajutor de distribuție pentru un film românesc.
     Film istoric, o raritate în cinematografia română de astăzi, Maria, Regina României are ca subiect momentul negocierilor de la Paris, de după Primul Război Mondial, când România putea să piardă Transilvania din cauza acordului cu Germania, semnat de guvern. Prim-ministrul Ion Brătianu (Adrian Titieni), care susținea cauza României în fața aliaților, era disperat că nu este ascultat, deși avea argumente serioase, printre care faptul că Regele Ferdinand nu fusese de acord și nu semnase nicio înțelegere. În ajutorul lui, pentru a face lobby, a plecat Regina Maria, care a găsit, cu greu, uși deschise și rezolvarea problemei.
     Scenariul conceput de Brigitte Drodtloff, Maria-Denise Theodoru și finisat împreună cu regizorul Alexis Cahill, Ioana Manea și producătorul Gabi Antal este centrat pe acest moment, conturând și atmosfera din familia regală, legăturile dintre Regele Ferdinand (Daniel Plier) și Regina Maria (Roxana Lupu) sau Prințul Carol (Anghel Damian). Castingul a fost îndelungat, pentru că s-a ținut cont și de asemănarea fizică a actorilor cu personajele. Daniel Plier este actor din Luxembourg, care lucrează acum la Teatrul ”George Stanca” din Sibiu, Roxana Lupu este actriță în Marea Britanie, iar Anghel Damian are deja o filmografie serioasă de actor și scenarist. Dificultatea majoră pentru toți a fost accesul la personajul istoric, dincolo de datele din scenariu.
     Realizat ca un film istoric clasic, Maria, Regina României mizează pe documentarea adevărului istoric, pe actori, atmosfera epocii, reconstituirea unor locuri cu semnificație din România și Franța. Abis Studio a adus o numeroasă echipă de profesioniști, ceea ce a contribuit la veridicitatea peliculei. Imaginea este semnată de directorul de fotografie Gabriel Kosuth, iar montajul de Theodora Penciu.  
     După proiecția de la Les Films de Cannes à Bucarest, regizorul, producătorul și o parte din distribuție au participat la o discuție cu publicul, moderată de Andrei Tănăsescu, selecționerul programului de avanpremiere românești. Filmul va intra, în 8 noiembrie, în cinematografele din țară.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu
(6.11.2019)

Tags: abis studio, alexis sweet cahill, anghel damian, daniel plier, gabi antal, les films de cannes a bucarest 2019, maria, regina romaniei film

Comments: