Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Les Films de Cannes à Bucarest 2019: Avanpremieră „Ivana cea groaznică”


     Les Films de Cannes à Bucarest a programat o avanpremieră, Ivana cea groaznică, regizată de Ivana Mladenović. Pelicula, produsă de Ada Solomon pentru microFilm, va avea premiera în primăvara lui 2020, având în portofoliu premii la Locarno și Zagreb și selecții la mai multe festivaluri internaționale.
     Tandemul de scenariști Ivana Mladenović – Adrian Schiop revine cu o nouă poveste autoficțională, Ivana cea groaznică. După succesul cu Soldații. Poveste din Ferentari, în care Adrian Schiop a contribuit la adaptarea propriului său roman în mare parte autobiografic, avem acum povestea Ivanei Mladenović, despre un moment de criză morală, sentimentală, de conștiință. Datele importante ale poveștii sunt reale, îmbrăcate într-o „haină” ficțională destul de transparentă. În Soldații, Adrian Schiop juca propriul rol, aici Ivana și-a adus familia și prietenii. Regizoarea a mai lucrat cu actori neprofesioniști și are priceperea de a-i motiva, de a-i câștiga pentru un astfel de demers neobișnuit. După ce a regizat documentarul Lumea în pătrățele/ Turn off the Lights, care a avut premiera la Tribeca Film Festival, Ivana a experimentat actoria în rolul Solange, din Inimi cicatrizate, regizat de Radu Jude.  
     Ivana cea groaznică este povestea unei tinere actrițe din Serbia, cunoscută în România, dar și în țara natală, care are un moment de depresie și se întoarce acasă. Cu dramă, dar și cu umor, cu implicare / detașare față de propriile ei experiențe, Ivana Mladenović știe să ajungă la mintea și inima privitorului. Mereu îți pui întrebarea cât este ficțiune și cât e realitate, pentru că dozajul e atât de bine făcut, încât totul devine credibil, iar actorii neprofesioniști au spontaneitatea firească, bine condusă de regizoare.
     Criticul de film Andrei Tănăsescu, selecționer pentru Les Films de Cannes à Bucarest 2019, a moderat discuția echipei cu spectatorii.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: ada solomon, adrian schiop, ivana cea groaznica film, ivana mladenovic, les films de cannes a bucarest 2019

Comments: