Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Les Films de Cannes à Bucarest 2018: Sala de cinema


     Vechile cinematografe, ”dispărute” după 1989, reprezintă o temă de discuție recurentă pentru cineaștii români. Nu și pentru autorități, care preferă caducele manifestări din ciclul ”pâine și circ”, nu investițiile pe termen lung.
     Cristian Mungiu, care este fondatorul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, știe prea bine ce probleme sunt în organizarea unui astfel de eveniment într-un oraș fără cinematografe. Nu numai că a propus o dezbatere despre sala de cinema în cadrul festivalului, dar a adus la vizionare și proiectul arhitectului Bogdan Tofan pentru remodelarea într-un complex cultural a spațiului central din jurul Cinema-ului Capitol.
     Toată lumea e conștientă că un film românesc sau un film de artă nu pot să mai facă ”rețetă” într-o sală cu sute de locuri, ci trebuie amenajate săli mai mici, cu facilități. Multe administrații locale au revendicat și au primit vechi săli de cinema, dar au nevoie de suportul unor experți pentru a le face funcționale, așa cum e nevoie de ajutor pentru o programare corectă.
     ”Avem o sală de cinema. Ce facem cu ea?” a fost tema discuției, organizată în Galeria de la Cinema Studio al UCIN. Închis de mai mulți ani, există acum avizele de reconsolidare a clădirii în care se află sala, așa că e posibil ca și cinematograful Studio să-și reia activitatea peste alți câțiva ani.
La dezbatere a participat și Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor din România, autor al recent lansatului volum ”Sala de cinema”, care face eforturi să obțină toate avizele pentru a amenaja Cinema Corso. Nicio instituție abilitată, în speță Ministerul Culturii, nu are o evidență corectă și actualizată a sălilor de cinema, iar RADEF este regia statului care ar trebui să administreaze aceste săli.
     Din partea Ministerului Culturii a participat Tudor Potra, consilier, iar Alex Trăilă a reprezentat Centrul Național al Cinematografiei.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: bogdan tofan arhitect, cristian mungiu, dezbatere sala de cinema 2018, laurentiu damian, les films de cannes a bucarest 2018

Comments: