Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Lansarea Revistei FILM și Cineclub „Un om in Loden”


     Un om în Loden (regia Nicolae Mărgineanu) va fi proiectat la cineclubul Film pe data de 20 decembrie, începând cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie. În cadrul acestui eveniment va avea loc și lansarea celui mai recent număr (4 / 2017) al revistei FILM, în prezenţa redactorului şef, criticul şi profesorul de cinema Dana Duma, a redactorilor şi colaboratorilor publicaţiei.
     Un om în Loden este filmul de debut al lui Nicolae Mărgineanu, o adaptare după romanul „Moartea vine pe bandă de magnetofon” de Haralamb Zincă. Filmul şi opera cineastului invitat vor fi prezentate de criticul şi scriitorul Titus Vîjeu, autor al volumului „Nicolae Mărgineanu, filmul sau invizibilul vizibil” (Editura Noi Media Print, Bucureşti, 2016). „Adevărul este că, indiferent de sistemul politic în care se desfăşoară acţiunea unui roman sau a unui film poliţist, dincolo de cadrul social de origine, importantă este arhitectura misterului pe care artistul e chemat s-o creeze cu mijloacele profesionale comune tuturor situaţiilor şi epocilor descrise. Iar Nicolae Mărgineanu a abordat realizarea sa cinematografică de pe o atare poziţie. Într-o astfel de întreprindere important este să faci vizibil invizibilul din angrenajul crimei, eventual al terorii, prin mijloacele de expresie ale cinemaului. Fie că e vorba de cadrul scenografic al filmului, de gestica şi felul de a vorbi al personajului, de «elocvenţa» statică a obiectelor din jur – totul se subordonează într-o formulă a acumulării unor informații nevăzute în direcţia descoperirii autorului / autorilor ce stau în spatele misterului crimei,” scrie Titus Vîjeu în volumul său.
     Cineclubul FILM este o serie de evenimente (proiecții speciale cu filme românești remarcabile, prezentate în copii noi sau restaurate şi însoțite de discuții cu invitați), organizată de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista FILM, publicație trimestrială a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).
     Tariful unic de acces la aceste evenimente este de 3 lei.
(19.12.2017)

Tags: cineclub film, cinemateca eforie, nicolae margineanu, revista film nr 4 2017, un om in loden film

Comments: