Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Lansarea platformei SAHIA VINTAGE


     Lansarea platformei Sahia Vintage are loc sâmbătă 9 noiembrie 2019, de la 19:00, la librăria Humanitas Cișmigiu – Bd. Regina Elisabeta, nr. 38. Noul proiect SAHIA VINTAGE este o platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma – deocamdată în versiunea de proiect-pilot – face parte dintr-un demers mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, început de Asociația One World Romania în 2013.
     Demersurile One World Romania de valorificare a patrimoniului cinematografic național și de recuperare a tradiției documentarului românesc s-au materializat până acum în colecția Sahia Vintage, care cuprinde cinci DVD-uri curatoriate tematic în jurul unor selecții din producția studioului Sahia în perioada 1950-1990. Temele DVD-urilor publicate până acum au fost „Documentar, ideologie, viață”, „Muncă”, „Copii”, „Comandă politică” și „Efemere”. În paralel, Festivalul One World Romania a inclus anual un program de filme Sahia proiectate în timpul evenimentului, iar în ultimii ani Asociația One World Romania a organizat proiecții cu noi filme din patrimoniul Sahia în mai multe cartiere bucureștene, licee și universități.
     O constantă a selecțiilor din colecția Sahia Vintage a fost atenția acordată nu numai filmelor clasice, recunoscute deja drept cele mai valoroase produse ale studioului de-a lungul celor patru decenii de activitate, ci descoperirea și aducerea în atenția publicului larg și a specialiștilor a unor filme rămase necunoscute, uitate sau aparținând unor categorii considerate până de curând minore, precum filmele educaționale, turistice sau industriale.
     Platforma Sahia Vintage va include câteva zeci de fragmente de filme produse de Studioul Alexandru Sahia de-a lungul a patru decenii - un prim eșantion reprezentativ de autori, genuri, teme - însoțite de texte care contextualizează  această producție. Construită în versiune bilingvă (română-engleză), platforma propune astfel memorializarea online a fostului studio Alexandru Sahia ca instituție media esențială a României socialiste și deschiderea arhivei Sahia către publicul contemporan, prin crearea unui spațiu online de informare, reflecție și dialog.
     Lansarea platformei face parte din seria de evenimente Memoria Arhivelor, inițiată de One World Romania, care propune în perioada 29 octombrie-12 noiembrie 2019 o serie de proiecții de filme descoperite de cineaști contemporani în timpul cercetării pentru propriile proiecte cinematografice.
     Următorul eveniment din această serie va avea loc sâmbătă, fiind prezentat de Adina Brădeanu, cercetătoare și curatoare a platformei.
(06.11.2019)

Tags: adina bradeanu, colectia sahia vintage, documentare romanesti, memoria arhivelor owr, one world romania, platforma online

Comments: