Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLansare de carte – „Sala de cinema. Cinebucurești. 100 de ani de modernitate”


     Editura Pro Cultura organizează miercuri, 14 noiembrie, ora 18:00, la Librăria Mihai Eminescu București, primul dintre cele două evenimente dedicate lansării volumului colectiv  „Sala de cinema. Cinebucurești. 100 de ani de modernitate”, scrisă de Mihaela Pelteacu, Laurențiu Damian.
     Alături de autori, vor fi invitați Prof. univ. dr. arhitect Mircea Ochinciuc și Conf. univ. dr. Vlad Leu, director imagine, iar discuția despre arhitectură și film va fi moderată de Ruxandra Fulger, redactor șef la Cinemateca Română.
     Rezultat al proiectului cultural „CineBucurești. 100 de ani de modernitate”, inițiat de Asociația Pro Cultura, volumul „Sala de cinema”, publicat în ediție bilingvă română-engleză, continuă demersul argumentativ pentru susţinerea redescoperirii și punerii în valoare a sălilor de cinema, atât pentru calităţile lor arhitecturale şi urbanistice, dar şi ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă.
     Demersul autorilor pornește de la o percepţie particulară ce recunoaște relația fondatoare dintre sala de cinema şi oraşul modern și susține, alăturându-se altor eforturi, recuperarea și reactivarea sălilor istorice din zona centrală. Prin sondarea spaţiilor de proiecţie volumul  identifică o topografie urbană particulară pe care sala de cinema a generat-o în ansamblul orașului în relație cu locuirea, relevând o solidaritate interesantă, considerată dintr-o perspectivă arhitectural-urbanistică și cinematografică.
     Lansarea-eveniment va continua vineri 23 noiembrie, la ora 18:00, la Cinemateca Eforie - Sala Jean Georgescu, cu dezbateri urmate de proiecția filmului Manhattan Murder Mystery (regia Woody Allen). La întâlnire vor fi prezenți Ioana Lupescu și membrii echipei București Swing Dance Society.
     Detalii: Radio România Cultural
(09.11.2018)

Tags: cinemateca eforie, laurentiu damian, mihalea pelteacu, ruxandra fulger, sala de cinema carte

Comments: