Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



La mulți ani, Uniunea Cineaștilor din România!


     Se împlinesc 56 de ani de la înființarea, la 10 iunie 1963, a Asociației Cineaștilor din România, care a devenit, în 1990, Uniunea Cineaștilor din România. Actul constitutiv a apărut la inițiativa cineaștilor Victor IliuIon Popescu GopoMihnea GheorghiuLiviu CiuleiPaul CalinescuMircea Dragan. Primul președinte a fost Victor Iliu, urmat de Ion Popescu Gopo și academicianul Mihnea Gheorghiu. Din 2013, președinte UCIN este Laurențiu Damian.
    Uniunea Cineastilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala, cu personalitate juridica, constituita în vederea protejării activității de creație și profesionale, a intereselor materiale și morale ale cineaștilor din România. Este un organism autonom, excluzând orice ingerință a administrației de stat. Uniunea are peste 1200 de membri (titulari, asociați și membri de onoare, români și străini),fiind alcătuita din asociații reprezentând profesiile de bază din industria cinematografică. Organismele de conducere ale Uniunii sunt: Adunarea generală a cineaștilor, Consiliul și Comitetul Director.
     Dintre inițiativele și activitățile UCIN: participarea la elaborarea unor proiecte de legi, cum ar fi Legea privind integrarea cineaștilor în sistemul asigurărilor sociale de stat, Legea timbrului cinematografic, Norme pentru asigurarea asistenței medicale în sistemul ambulatoriu și de spitalizare, acordarea de ajutoare sociale periodice, legile de organizare și functionare ale Centrului Național al Cinematografiei, Legea dreptului de autor, Legea audiovizualului în România.
     Uniunea Cineaștilor din România acordă anual premii pentru cele mai bune producții și cei mai buni realizatori. În 2019 a avut loc cea de-a 47-a ediție a Galei Premiilor UCIN.
     Uniunea Cineaștilor din România face parte din Alianța Națională a Uniunilor de Creatori (ANUC), constituită din Uniunea Arhitecților, Uniunea Artiștilor Plastici, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Teatrală din România.
(10.06.2019)

Tags: laurentiu damian, romanian filmmakers' union, ucin, uniunea cineastilor din romania

Comments: