Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Jurnalul familiei –escu” se lansează în cinema din 25 octombrie


     După proiecțiile de avanpremieră de săptămâna trecută din cadrul Astra Film Festival Sibiu și Les Films de Cannes à Bucarest, Jurnalul familiei –escu, cel mai nou documentar al regizorului Șerban Georgescu, se pregătește în acest weekend de lansarea oficială în cinematografele din țară, precum și de noi întâlniri cu publicul bucureștean.
     Descris ca fiind „poate cel mai bun produs cultural realizat cu ocazia Centenarului”, documentarul a reușit să emoționeze publicul prezent la proiecțiile din cadrul marilor festivaluri naționale în selecția cărora a fost inclus, echipa filmului fiind întâmpinată la finalul acestora cu aplauze și multe curiozități din partea cinefililor.
     Publicul nu a fost singurul plăcut surprins, documentarul primind numeroase cronici entuziaste după primele proiecții: „Pentru toate generațiile, în special pentru tineri, e un caleidoscop care-i poartă, preț de 95 de minute, cu ajutorul imaginilor de arhivă atent și inspirat alese, al colajelor, mărturiilor, animațiilor, interviurilor și mărturisirilor, prin istorie, stil de viață, unire, dezbinare, suferință și bucurie, către esențialul felului în care suntem astăzi: modelați de contextele și experiențele trăite în spațiul dat.” (FilmSI); „Un documentar-eseu care tratează fără morgă, ba chiar cu umor, un subiect cât se poate de important, aproape o obsesie a acestui popor – definirea propriei identități, între împăunare și autoderiziune.” (Ziarul Metropolis); „Tembelismul moldovenesc, încetineala ungurenilor şi luminiţele oltenilor. Limba, familia şi fotbalul. Cântarea României şi Daciada, biserica şi statutul femeii, Radiovacanţa şi nebunia VHS-urilor. Despre toate acestea şi despre multe alte subiecte de unire şi dezbinare la români în ultimii 100 de ani în documentarul plin de vervă, ironie şi umor dar şi de adevăr(uri) şi emoţie al lui Șerban Georgescu.” (Cinemap).
     Cu doar o zi înainte de lansarea oficială în cinema, pe 24 octombrie, timișorenii au șansa de a vedea documentarul în cadrul unei proiecții speciale organizată de Asociația Pelicula Culturală în spațiul alternativ AMBASADA (str. Anton Seiller, nr.2), începând cu ora 19:00.
     Publicul bucureștean are șansa de a se întâlni cu echipa filmului și de a povesti despre realizarea documentarului în cadrul a două proiecții speciale, organizate în prima săptămână de lansare: pe 29 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei, nr. 3), de la ora 20:30, respectiv pe 31 octombrie la Cinema Union (str. Ion Câmpineanu, nr. 21), de la ora 20:00. Biletele pot fi achiziționate de la casieriile cinematografelor sau online, de pe Eventbook.ro, respectiv Kompostor.ro.
     „Toate întâlnirile avute până acum cu publicul, după proiecțiile din festivaluri, au avut o căldură neașteptată, am primit numeroase întrebări și s-a creat un dialog constructiv. Ceea ce mă face să privesc cu optimism îndeplinirea obiectivului meu principal, acela ca acest documentar să creeze emoții și să fie un prilej de reflecție. Iar după ce trec emoțiile, sper ca cei mai mulți spectatori să-și pună întrebarea simplă: ce anume a declanșat în ei acele emoții? Și poate, în căutarea răspunsului, fiecare își va completa în jurnalul propriu rubricile rămase albe. ”, a declarat Șerban Georgescu.
     Jurnalul familiei -escu este o călătorie în spațiu și timp în care familia e puntea de legătură între toate momentele care i-au unit și dezbinat deopotrivă pe români, în ultimii 100 de ani. Povestea familiei -escu este narată de regizorul Șerban Georgescu, împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase, Theodor Paleologu, Vintilă Mihăilescu, ajutați de arhivele personale a zeci de oameni.
     Programul săptămânii 25 – 31 octombrie este disponbil online.
(23.10.2019)

Tags: documentare romanesti, ioana parvulescu, jurnalul familiei escu film, mihaela miroiu, serban georgescu, vintila mihailescu

Comments: