Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismIPIFF Indie 2019: Filme independente și concurs de scenarii


     În fiecare an, festivalul organizat de UPFAR-ARGOA (Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România/Asociația Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual ) adună producții independente și mai multe evenimente speciale. Competiția de lungmetraj, de scurtmetraj și documentar a fost completată de competiția dedicată filmelor studențești de la UNATC, Universitatea Hyperion și Universitatea Sapientia de la Cluj-Napoca.
     Retrospectiva Ion Popescu Gopo a prilejuit o rememorare a realizărilor cineastului care a marcat animația românească și a pus bazele Studioului AnimaFilm.
     O secțiunea specială i-a fost dedicată regizorului Corneliu Porumboiu, în care au fost proiectate scurtmetraje de școală.
     Anul acesta s-a concretizat un proiect anunțat de Dinu Tănase, președinte UPFAR-ARGOA, la festivalul de anul trecut, concursul de scenarii. Nicolae Constantin Tănase și Raluca Mănescu s-au ocupat de organizarea concursului și a atelierului pentru scenariști și producători independenți, la care au fost selectați zece participanți. Atelierul a fost condus de Renate Roginas de la Universitatea de Artă din Berlin, membră a Academiei Europene de Film (EFA), care a acordat și Premiul special Villa Kult pentru lungmetrajul de animație Gladiatorul, scenarist Radu Nicolae.

     Gala de decernare a premiilor, prezentată de actorul Mihai Niculescu, a început cu concertul ”Poveste din Bucureștiul de odinioară”, susținut de Miruna Ionescu și violonistul Valentin Albeșteanu. Trofeul IPIFF Indie a fost conceput de Horațiu Mălăele.
Premiile IPIFF 2019:
Trofeul IPIFF pentru cel mai bun lungmetraj – Cenaclul La Steaua pentru Între chin și amin, regizat de Toma Enache  
Trofeul IPIFF și Premiul Cinelab pentru scurtmetraj -  Febra Film pentru Farul, Dragă Moș Crăciun și Turnul din Pisa, regizate de Bogdan Ilieșiu și Ionuț Gaga
Premiul special pentru scurtmetraj – Farmacia erotică, regizat de Gheorghe Preda
Trofeul IPIFF pentru documentar și Premiul UCIN – Chainsaw Film Production pentru Maria, inima României, producători John Florescu, Viorel Chesaru, Dan Drăghicescu
Premiul special pentru lungmetraj – Timișoara Film Society pentru Pisica verde, regizat de Narcis Constantinescu
Trofeul IPIFF pentru cel mai bun film de școală – Universitatea Hyperion, pentru Harbuz, regizat de Vasile Marandici
Trofeul IPIFF pentru cel mai bun film de școală – Sapientia, pentru Ceea ce nu am observat, regizat de Farkas Boglarka Angela
Trofeul IPIFF pentru cel mai bun film de școală – UNATC, pentru El iubește ochii mei, regizat de Enxhi Rista.
Premiile pentru scenarii:
Premiul I – scurtmetrajul Adorația magilor, scenarist și regizor Gheorghe Preda
Premiul II – scurtmetrajul Doar nebunii se grăbesc, scenarist și regizor Dorotheea Petre
Premiul III – lungmetrajul Mamaneta, scenarist și regizor Dan Mihai Radu
Premiul special Villa Kult – lungmetrajul de animație Gladiatorul, scenarist Radu Nicolae
Premiul special Connections – lungmetrajul Dispariția, scenarist Cosmin Petra, lungmetrajul Când înflorește cireșul nostru, scenarist Mariana Buric.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu
 
 

Tags: bogdan iliesiu, dan draghicescu, dinu tanase, dorotheea petre, enxhi rista, ipiff indie 2019

Comments: