Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismIoan Boieriu, specialist în efecte vizuale


     Ioan Boieriu este unul dintre românii specializaţi în efecte vizuale care lucrează pentru mari case de producţie din lume şi are o filmografie impresionantă.
A fost invitat de curând la Gala UARF, unde a primit Premiul de Excelenţă. Boieriu  a locuit mai mult timp în Noua Zeelandă, unde a lucrat pentru Weta Digital, compania lui Peter Jackson. Filmele pentru care a realizat efecte vizuale au numeroase nominalizări la Oscar, cel mai recent fiind Dawn of the Planet of the Apes.
     A început să fie interesat de animaţie şi efecte speciale când era în liceu, cea mai bună sursă de informare fiind internetul. A lucrat la studioul de animaţie 3D Tiny Creatures din Braşov, apoi la Dacodac, unde a fost în echipa care a realizat primul film de animaţie 3D produs în România – Piccolo, Saxo et Compagnie. Dacodac a dat faliment în 2009, iar Ioan Boieriu a plecat în Germania şi a aplicat pentru un job la Pixomondo. Acolo a lucrat la filmele Star Trek – Into the Darkness şi After Earth. Următorul pas a fost să aplice pentru Weta Digital, unde a fost mai mult timp effects tehnical director, şi este mulţumit de ce a făcut acolo, mai ales de Hobbit: Dezolarea lui Smaug.
     Boieriu a lucrat la Weta Digital cu un al român, Răzvan Vacar, fost coleg la Tiny Creatures, şi ştie mulţi români care lucrează la mari case de producţie în domeniu. În februarie, posta pe pagina de facebook: “În seara asta, la Oscar pentru categoria Best Visual Effects, aproape pentru fiecare film nominalizat au lucrat români pe partea de VFX: Dawn of the Planet of the Apes - câţiva români la Weta Digital, Captain America: The Winter Soldier - câţiva români la TRIXTER, Guardians of the Galaxy - câţiva români la MPC, Interstellar - câţiva români la Double Negative, X-Men: Days of Future Past - aici nu ştiu pe nimeni ... dar nu m-ar mira să fie şi aici ... Felicitări şi baftă!” Oscarul 2015 pentru efecte vizuale a fost câştigat de Interstellar, care-l are în echipă pe Nicolae Gheorghe Cojocaru.
Fratele lui Ioan Boieriu, Florin Boieriu, lucrează tot în domeniu. A început şi el la Tiny Creatures, apoi a absolvit cursurile de la Gnomon School. Cei doi fraţi au lucrat împreună, dar în echipe diferite, la Star Trek – Into the Darkness. Florin Boieriu este acum la Double Negative (Interstellar).
În prezent, Ioan Boieriu lucrează la MPC Londra pentru un film Disney, dar se implică şi într-un proiect din România – Dinastia Basarabilor.
Imagine: Nicolae Cara
 
 
 
(7.03.2015)

Tags: hobbit dezolarea lui smaug, ioan boieriu, mpc londra, star trek into the darkness, weta digital

Comments: