Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismÎnscrieri la a 3-a Conferință Internațională despre Cinemaul Balcanic


     După cea de-a doua Conferință Internațională despre Cinemaul Balcanic, care a avut loc la Belgrad în 2017, „Marele Războaie: povestea noastră” are ca obiectiv să exploreze felul în care Marele Război și alte conflicte din regiune au fost povestite în cinema.
     Cea de-a 3-a Conferință Internațională despre Cinemaul Balcanic se va concentra pe materialele filmate atât de cineaști din regiunea balcanică, cât și din afara ei, pentru a arăta legăturile și diferențele dintre aceste narațiuni despre război care au creat „povestea noastră”. Termenul „noastră” se poate referi la auto-reflexivitate în contextul unei imagini din Balcani ca fiind, în același timp, un spațiu unificat și dispersat, precum și la o varietate de identități: victime sau criminali, civili sau soldați, femei și copii în orașe devastate și în pustietatea zonei rurale, bărbați pe front, fie că e vorba de generațiile care au participat direct sau de generațiile următoare.
     Aceste narațiuni despre război, spuse din diferite perspective ale părților implicate, pun la îndoială Istoria sau lucrează în favoarea ei, reconciliază istorii naționale diverse și, de multe ori, contrare și concurente.
Evenimentul va avea loc la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” din București.
Printre temele care pot fi abordate la această conferință sunt:
 • Primul și al doilea Război Mondial ca evenimente importante în cinemaul balcanic
 • Război și conflict – un subiect tipic balcanic?
 • Reprezentări și auto-reprezentări ale Balcanilor
 • Război și arhive
 • Modificări în narațiunile despre război
 • Istorie și memorie în narațiunile cinematografice despre război
 • Intertextualitate și transmediality ale trecutului, prezentului și viitorului
 • Reprezentarea/deconstrucția „națiunii” pe ecran
 • Memorie culturală și cinema balcanic
 • Citirea și rescrierea istoriei filmului
 • Istorie, armată și arhive de film.
     Evenimentul special al conferinței va fi prelegerea profesorului Dina Iordanova (Film Studies Departement, University of St. Andrews), iar printre participanți vor fi Nevena Daković (Faculty of Dramatic Arts, University of Arts, Belgrade), Dominique Nasta (Université Libre de Bruxelles). Conferințele vor fi susținute în limba engleză, o prezentare poate dura 20 de minute, iar ultima zi de înscriere a propunerilor este 25 februarie 2018.
Candidații trebuie să trimită un singur document care să conțină propunerea (250 de cuvinte) și un scurt CV, la adresa de e-mail balkanfilmconference@gmail.com.
     Detalii: Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”
(03.01.2018)

Tags: cinema balcanic, conferinta internationala cinema balcanic, institutul de istoria artei g oprescu, marele razboi, razboi mondial

Comments: