Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismÎncepe cea de-a doua ediție TIFF Oradea


     Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania își deschide porțile astăzi, pe 6 septembrie, la Oradea. Cei mai îndrăgiți actori și regizori vor fi prezenți la festival, publicul fiind invitat și la evenimentele speciale, proiecțiile în aer liber și cine-concertele programate zilnic din primul weekend de toamnă.
     În prima zi de festival va ajunge la Oradea, înainte de lansarea în cinema, filmul Monștri., în prezența regizorului Marius Olteanu și a actorului Cristian Popa, la evenimentul programat de la ora 18:00 în sala Filarmonicii de Stat din Oradea. Tot aici, de la 20:45, La Gomera (regia Corneliu Porumboiu), filmul anului, va veni însoțit de actorul George Piștereanu.
     La Universitatea Partium, de la ora 14:30, spectatorii vor putea vedea una dintre noutățile cinematografiei franceze. Joacă-te cu focul!/Joueurs, debutul tinerei regizoare franceze Marie Monge, este un thriller captivant despre lumea jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii. Tot aici, de la ora 20:30, ajunge la Oradea comedia Vieți Duble (Doubles Vies), cel mai recent film al regizorului francez Olivier Assayas, cu Juliette Binoche, Guillaume Canet și Vincent Macaigne în rolurile principale.
     Sâmbătă, pe 7 septembrie, în premieră în România, va rula în sala Filarmonicii de Stat din Oradea Open (Nyitva), o comedie romantică savuroasă semnată de Orsi Nagypal, despre provocările non-monogamiei. De la ora 18:30, cinefilii orădeni o vor întâlni aici pe Dana Rogoz, prezentă la proiecția filmului Mo, alături de regizorul Radu Dragomir.
     Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare se numără și Sper să mori data viitoare : ) (Remélem legközelebb sikerül meghalnod : )), o abordare îndrăzneață și foarte actuală a hărțuirii online, care îl va aduce în fața publicului pe regizorul Mihály Schwechtje, de la ora 18:15, la Universitatea Partium. Tot aici va putea fi urmărit, de la ora 16:15, Emigrant Blues: un road-movie în 2 ½ capitole, documentarul original inspirat de poveștile românilor plecați la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan.
     Duminică, în premieră în România, se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, Heidi, care îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul Gheorghe Visu. Îndrăgitul actor va veni la întâlnirea cu cinefilii de la ora 20:30, la Filarmonica de Stat din Oradea. Controversatul Dama de cupă (Queen of Hearts), filmul care i-a adus regizoarei May el-Toukhy Premiul pentru Cea mai bună regie la TIFF.18, va rula în același spațiu, de la ora 18:00. Cel mai bun lungmetraj din Zilele Filmului Românesc, Arest, se va vedea în prezența regizorului Andrei Cohn înainte de lansarea oficială în cinematografe, de la ora 18:00, la Universitatea Partium.
     Orădenii vor putea urmări filme în aer liber și la Cetate, seară de seară, începând cu ora 21:00. O odă emoționantă adusă masculinității va înduioșa publicul vineri, la proiecția Versuri pocite (Rossz versek), cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz. Sâmbătă seară, Parking va rula în prezența regizorului Tudor Giurgiu, aducând pe marele ecran povestea de iubire a unui poet român emigrat ilegal în Spania. Seara de duminică este rezervată îndrăgitei pelicule românești Moromeții 2, de la proiecția căreia nu va lipsi actorul Gheorghe Visu.
(06.09.2019)

Tags: arest film, festival de film oradea, heidi film, la gomera film, mo film, premiere romanesti 2019, tiff oradea 2019

Comments: