Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Igor Cobileanski, despre actorii din „Afacerea Est”


     Pentru Igor Cobileanski filmul Afacerea Est a însemnat „foarte multă muncă, dar și foarte multă distracție. Pe mine mă bucură întotdeauna să lucrez la comedii și trăiesc cu drag toate etapele.”
     Inspirat dintr-o poveste reală petrecută acum multi ani în Republica Moldova, regizorul a căutat actori care să aibă rădăcini moldovenești, dar să fie și potriviți cu viziunea absurdă și în același timp foarte umană asupra personajelor.
     Așadar, în urma unui proces îndelungat alături de directorul de casting Florentina Bratfanof, a decis să distribuie în Afacerea Est mulți actori de teatru: „am apelat la foarte mulți actori din teatrele de provincie care s-au descurcat de minune și în film. Eu am impus un anumit fel, ușor excentric, ca manieră de joc, iar lor le-a fost apropiat acest tip de interpretare. Mă bucur că o parte dintre ei au fost descoperiți de noi și pentru unii Afacerea Est e debut în film.”
     Unul dintre acești debutanți în film este Constantin Pușcașu, protagonist în rolul lui Marian, un intelectual de provincie, cântăreț în corul local, care încearcă să-și împingă limitele existenței prin aventurarea în afaceri dubioase. Actor foarte apreciat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași, a fost singurul care a venit la probă cu atitudinea naturală pe care regizorul și-o dorea de la personajul său. Mândru de faptul că l-a descoperit, Cobileanski mărturisea despre Pușcașu: „când am făcut proba cu el, a mers foarte bine pe dramă, interpretarea lui a fost una serioasă, lucru pe care l-a făcut doar el. Eu cred că tocmai acest micro-conflict între interpretare și situație creează șarmul unei comedii.“
     În ceea ce-l privește pe Ion Sapdaru el a fost o revelație pentru regizor, care declara: „Eu mă așteptam la un triumf al forței actoricești, dar nu mă așteptam să înțeleagă atât de bine subiectul. Presupun că acest lucru se datorează și faptului că el vine din Republica Moldova și multe comicării ne sunt comune.“ Petro, personajul pe care-l interpretează, e un „descurcăreț“ pregatit pentru orice situație în care l-ar pune viața.
     Amuzant este că soția lui Sapdaru în viața reală, Anne Marie Chertic (și ea actrița la Iași) a fost distribuită în film în rolul Veronicăi, logodnica partenerului său. Petro și Veronica nu se agreează prea mult, cei doi ajungând chiar și la un conflict fizic. Aducându-și aminte de acea secvență, Chertic povestește cum a „iubit acea scenă“ - regizorul i-a oferit motivația narativă perfectă și libertatea de-i „cârpi vreo două“.
     O altă prezență remarcabilă în Afacerea Est este Daniel Busuioc, interpretul lui Vasile, șoferul mereu beat și complicele cuplului principal. Daniel Busuioc vine tot din Iași, unde este actor și Directorul Artistic al Teatrului Național. Cu o îndelungată experiență actoricească, susținător al talentelor locale și al inițiativelor culturale ieșene, Daniel Busuioc este la primul rol important în film.
     Actorii din provincie care întregesc genericul filmului sunt Cătălin Cucu, Doru Aftanasiu, Ada Lupu, Radu Ghilaș și Adrian Marele din Iași, Ion Mocanu și Igor Mitreanu din Chișinău, Marius Rusu, Bogdan Muncaciu, Mihai Donțu, Gheorghe Frunză și Ioan Crețescu din Botoșani, Nicolae Poghirc din Craiova, Ruslan Bîrlea din Cluj, Florin Mircea din Piatra Neamț, George Sobolevschi, Lucian Arhire și Alexandru Savu din Bârlad și alții. Li se alatură de la București nume precum Valeriu Andriuță (După Dealuri, Orizont), Sergiu Costache (Domestic, Umbre) sau Marius Damian (Minte-mă Frumos, Funeralii Fericite).
     Comedia lui Igor Cobileanski, va intra în cinematografele din toată țara din 28 octombrie, însă până atunci, filmul va fi disponibil publicului său din regiunea Moldovei printr-o serie de proiecții în avanpremieră, cu începere la Iași în 17 octombrie.
     Detalii: Facebook
(14.10.2016)

Tags: afacerea est film, comedie romaneasca, igor cobileanski, ion sapdaru, premiera romaneasca

Comments: