Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Guvernul a aprobat Legea Cinematografiei


     Marți, 29 noiembrie 2016, Guvernul a aprobat Legea Cinematografiei propusă de Ministerul Culturii.
     „Prin reforma cinematografiei românești, această industrie creativă își va ameliora capacitatea de producție, de distribuție a filmului pe plan național și internațional, de dezvoltare a resursei umane competente, va încuraja producătorii și realizatorii aflați la debut și va lansa un proces consecvent de educație pentru filmul românesc și european. Toate acestea reprezintă o urgență culturală care, în lipsa reformei pe care am propus-o și care a fost aprobată, ar fi adâncit și mai mult disfuncționalitățile deja existente și ar fi adus prejudicii de imagine și de funcționare pentru filmul românesc, care strălucește în pofida tuturor piedicilor sistemice și a complicităților care îl sufocă în acest moment,” a declarat Ministrul Culturii, Corina Șuteu, pe pagina personală de Facebook. Legea cinematografiei a fost o prioritate a mandatului actualului Ministru, care a organizat o audiere publică pe această temă la începutul lunii august 2016.
     Noile modificări pe Legea Cinematografiei prevăd schimbări la nivelul finanțării proiectelor – creditul direct se transformă în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect –, modului de organizare a concursului de proiecte cinematografice, coproducțiilor internaționale și educației audiovizuale. Distribuția de film românesc este încurajată prin mărirea procentului obligatoriu de proiecții cu astfel de producții în cinematografe, iar tinerii regizori sunt sprijiniți prin noi categorii de concursuri dedicate lor.
     Arhiva Națională de Filme va trece din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.
     Ordonanța de urgență aduce și noi măsuri pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și  grădinilor de cinematograf de către autoritățile legale, de la RADEF.
(30.11.2016)

Tags: corina suteu, legea cinematografiei 2016, ministerul culturii din romania, og 392005 privind cinematografia

Comments: