Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Gala Premiilor UCIN 2018


     Conform tradiției, la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România s-au acordat recompense pentru producțiile anului 2017, votate de breaslă.
     Juriul prezidat de regizorul Dan Piţa, a fost format din: Vlad Păunescu, director de imagine, producător, regizor, prof. univ.dr. Dana Duma, critic şi istoric de film, Radu Corciova, scenograf, Dana Dogaru, actriţă, Bogdan Ficeac, scriitor, scenarist şi jurnalist, Şerban Marinescu, regizor şi scenarist de film, Magda Mihailescu, critic de film, prof. univ.dr. Laurenţiu Damian, președinte UCIN.
     Gala de la Teatrul Național ”IL Caragiale” din București a fost moderată de actrița Manuela Hărăbor. Câteva moment muzicale au pigmentat programul: Cristian Iacob, Mihai Mărgineanu, Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, Adriana Trandafir.
     Premiile Academice au fost înmânate de Laurențiu Damian, președintele UCIN: Dan Nuţu, Anuşavan Salamanian, Călin Ghibu, Călin Căliman, critic şi istoric de film (In Memoriam). Tot el a anunțat și Premiile de Excelență: Victor Antonescu, Maria Neagu, Dumitru Budrală, regizor, fondator şi director al Festivalului Astra de la Sibiu, Enache Hărăbor, maestru machetist la Studioul cinematografic Bucureşti, Gheorghe Naghi, regizor. Premiul Preşedintelui UCIN i-a fost acordat Oanei Păunescu, creator de costume. O Diplomă de Excelență a primit Alice Mănoiu, pentru întreaga carieră dedicată criticii şi publicisticii cinematografice.
Dragoş Hanciu, regizor al documentarului Ionaş visează ca plouă, realizat la Aristoteles Workshop, a fost recompensat cu Diploma Specială UCIN.
     Dana Duma, președintă a Asociației criticilor de film din cadrul UCIN, a anunțat premiile votate de membrii asociației: Cel mai bun film al anului 2017 – Fixeur, de Adrian Sitaru, Premiul "Ion Cantacuzino" pentru publicistică cinematografică - Georgiana Muşat, Premiul "George Littera" - Titus Vîjeu, pentru volumul "Florin Mihăilescu. Imaginea imaginii de film".
     Marele Premiu și Trofeul UCIN au fost câștigate de Fixeur, regizat de Adrian Sitaru pe un scenariu scris de Adrian și Claudia Silișteanu, produs de 4Proof Film, film propus de România la nominalizările pentru Premiul Oscar în 2017. Trofeul i-a fost înmânat producătoarei Anamaria Antoci de către George Ivașcu, ministrul Culturii și Identității Naționale. Adrian Silișteanu a primit, ca regizor, și Premiul UCIN pentru Cel mai bun scurtmetraj cu Scris / Nescris.
     Un pas în urma serafimilor, scris și regizat de Daniel Sandu, a primit premiile pentru Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol secundar – Ali Amir, Cea mai bună muzică originală – Marius Leftărache, Mențiune specială pentru Ștefan Iancu.
     Un alt film recompensat cu mai multe premii a fost Ana, mon amour, scris și regizat de Călin Peter Netzer: Premiul Special al Juriului, Premiul pentru Regie, Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal – Diana Cavallioti, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Mircea Postelnicu, Cel mai bun montaj – Dana Bunescu. Actrița Iulia Lumănare, co-scenarist și director de casting al filmului, a reprezentat echipa la gală.
     Gala Premiilor UCIN 2018 a fost un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.   
      În 2018, Uniunea Cineaştilor din România sărbătoreşte 55 de ani de la înfiinţare. Asociaţia Cineaştilor din România a luat naştere în anul 1963, la iniţiativa unor cineaşti precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan. În 1990, asociaţia a devenit Uniunea Cineaştilor din România.
 
Imagine: Nicolae Cara, Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: ana mon amour film, fixeur film, gala premiilor ucin 2018, laurenţiu damian, premiile ucin pentru 2017, un pas in urma serafimilor film, uniunea cineastilor din romania

Comments: