Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Gala KINOdiseea 2017, la Cinema Eforie


     Cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea se încheie miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, cu o Gală care va avea loc la Cinema Eforie
     Timp de șapte zile, KINOdiseea a adus în atenția publicului cele mai noi și apreciate filme pentru copii, premiate la festivaluri internaționale, producții educative, care nu intră de obicei în rețeaua de distribuție clasică, dar și ateliere de inițiere în cinematografie, susținute de profesioniști în domeniu.
     Înaintea evenimentului, de la ora 18:30, în foaierul de la etaj al cinematografului va fi vernisată expoziția multimedia „SAFE PLACES”, care își propune să exploreze locurile în care tinerii se simt în siguranță. Cu acest prilej, mai mulți adolescenți renunță pentru o seară la intimitatea locurilor în care se izolează atunci când simt nevoia unei pauze de la realitate și le expun public. Artiștii „Safe Places” sunt: Andra Smileanschi, Sebastian Moroșanu, Ioana Jantea, Alexandra Stamatescu, Loredana Bortea, Maria David, Andra Smalenic și Laura Rusu.
     Anul acesta au avut loc două competiții de lungmetraje – KINOdiseea Junior, cu 11 filme dedicate copiilor între 3 și 14 ani, părinților și profesorilor, precum și KINOdiseea Youth unde au fost incluse şase titluri pentru tinerii de peste 15 ani și cinefili. Festivalul a inclus și cinci competiții de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă.
     Juriul competiției KINOdiseea JUNIOR a fost format din regizorul filmului Blanka, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film la ediția de anul trecut – Kohki Hasei, Jaroslava Hynstova, programator de film la Festivalul Internațional de film de la Zlin, din Cehia, și Aneta Ozorek, curator la festivaluri de film, producător și expert în studii de film.
     Juriul KINOdiseea Junior, va acorda două premii – Premiul pentru Cel mai bun film pentru copii dintre cele aflate în competiție, premiu de 1.000 euro, acordat de Institutul Cultural Român și Premiul ECFA, al Asociației Europene a Filmului pentru Copii, pentru Cel mai bun film European. Juriul competiției KINOdiseea YOUTH a fost format din Nicolae Constantin Tănase, Radu Potcoavă și Radu Romaniuc.
     La secțiunea Kinodiseea YOUTH a fost și un juriu format din tineri: Ioana Jantea, cea care a ilustrat și afișul categoriei YOUTH, și Alexandra Stămătescu, ambele eleve în clasa a XII-a la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, Maria David, elevă în clasa a XI-a la Școala Centrală, și Loredana Borțea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr.
     Juriul care va hotărî Cel mai bun scurtmetraj dintre cele programate în cele 5 categorii la KINOdiseea a fost format din actrița Ana Ularu, Cătălin Olaru și Tudor Botezatu.
     Detalii: www.kinodiseea.ro/
(15.11.2017)

Tags: ateliere pentru copii, cinemateca eforie, festival de film pentru copii, kinodiseea 2017

Comments: