Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism“Gadjo Dilo”, proiecţie aniversară cu Rona Hartner, la Divan Film


     Filmul regizorul Tony Gatlif, Gadjo Dilo, în care au debutat pe marele ecran atât actriţa Rona Hartner, cât şi interpretul de manele Adrian Minune, va fi proiectat la Divan Film Festival. O altă surpriză a acestei ediții o reprezintă și proiecția documentarului Vâslind pentru Europa/ Rowing for Europe, în care se regăsesc clădirea Port Cultural Cetate și gazda festivalului, Mircea Dinescu.
     La 20 de ani de la prima proiecţie a filmului care a lansat-o pe Rona Hartner şi care a câştigat Premiul César pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de pe soundtrack fiind semnate de Adrian Minune), Gadjo Dilo va rula la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate, miercuri, 23 august. Proiecția va avea loc în prezența actriței Rona Hartner. Proiecția filmului va fi urmată de concertul trupei IMPEX, importatoare și exportatoare de sunete muzicale.
     Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival (18 – 26 august), la Craiova și Port Cultural Cetate, vine cu un număr record de 15 de filme proiectate în premieră, cărora li se adaugă proiecția aniversară Gadjo Dilo, două filme pentru copii și 20 de scurtmetraje diferite ca stil, care cartografiează profund regiunea balcanică. Printre acestea din urmă se numără și Scris/ Nescris, filmul lui Adrian Silișteanu, multipremiat la festivalurile de la Tampere, Montpellier sau Trieste. Un alt scurtmetraj apreciat la festivalurile de gen este și E roșu la semafor/ Red Light (r. Toma Waszarow, Croația-Bulgaria, 2016), o poveste extrem de balcanică a șoferului și a pasagerilor unui autobuz care rămân blocați la semafor. Călătorie la oraș/ Round Trip: Mary (r. Zharko Ivanov, 2015), este o animație macedoneană care ne arată prin ochii unei fete de la țară influența fraților Manaki asupra cinematografiei balcanice, în timp ce musical-ul bulgar Mănâncă-mă!/ Eat Me! (r.Ilina Perianova, 2016)prezintă într-un mod inedit relația dintre mediu înconjurător și mâncare.
     O altă surpriză a acestei ediții o reprezintă și proiecția documentarului Vâslind pentru Europa/ Rowing for Europe (r. Gerald Harringer, Austria, 2017), care ne arată aventurile unui turc și ale unui austriac ce vâslesc pe Dunăre, cutreierând sudul Europei de la Linz la Marea Neagră, într-o barcă din lemn, fără motor. Filmul conține câteva cadre filmate chiar în Port Cultural Cetate. 
     Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august la Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival. În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.
     Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național,cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.
 
 
(8.08.2017)

Tags: divan film festival 2017, film balcanic, portul cultural cetate, rona hartner, scris nescris film

Comments: