Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„Free Solo” deschide Alpin Film Festival


     Cea de-a patra ediție a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură si educație montană din România, se deschide marți, 26 februarie la Brașov, cu un film documentar aflat în cursa pentru premiile OSCAR la ediția din acest an. Este vorba despre documentarul National Geographic  Free Solo regizat de Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhely, lansat in Statele Unite, în septembrie 2018 și devenit foarte rapid unul din marile succese de public în întreaga lume.
     Filmul urmărește performanța starului mondial al alpinismului Alex Honnold, cunoscut drept cel mai bun cățărător din lume, stilul „free climbing”. Americanul a devenit prima persoană din lume care a urcat singur, fără echipamente de siguranță, fără corzi, zidul peretelui El Capitan Wall, Yosemite (975 m). Documentarul urmărește modul în care Alex Honnold s-a pregătit pentru această performanță uluitoare, plină de riscuri, într-un joc unic cu moartea, care a îngrozit și în aceeași măsură a trezit admirația lumii întregi.  Totul într-un peisaj de o frumusețe care îți taie respirația.
     Documentarul este o producție NATIONAL GEOGRAPHIC, căreia i s-a alocat un buget foarte mare (15,7 mil dolari). Free Solo a câștigat premiul BAFTA din acest an.
     THE NEW YORK TIMES scria despre film: „Free Solo al lui Alex Honnold ar trebui sărbătorit ca fiind unul dintre cele mai mari filme despre sportivi.”
     Proiecția filmului în cadrul galei de deschidere a ALPIN FILM FESTIVAL este în premieră absolută în România. Proiecția de la Brașov va avea loc marți, 26 februarie, ora 19, în AULA SERGIU CHIRIACESCU a UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA - partener constant și important al festivalului. Filmul va avea premiera la tv sâmbătă, 16 martie, de la 20.00, pe NATIONAL GEOGRAPHIC, partener al festivalului de la prima ediție.
     Ediția 2019 ALPIN FILM FESTIVAL se va desfășura între 26 februarie – 3 martie la Brașov, Bușteni și Predeal. Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta pentru filmele din Competiția Internațională, Cinemateca Patria (pentru Competitia Românească, care anul acesta cuprinde 12 filme selecționate). La Bușteni se va desfășura Gala Alpinismului, devenită unul din  cele mai importante evenimente pentru lumea muntelui din România.
     ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive.
     Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă.
     Detalii: www.alpinfilmfestival.ro // https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/  
(11.02.2019)

Tags: alpin film festival, elizabeth chai vasarhely, free solo film, jimmy chin

Comments: