Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmul de animaţie românesc - “Despre el se poate vorbi doar la trecut”


— EVZ: Cum aţi ajuns să regizaţi Robinson Crusoe?
— Victor Antonescu: În 1970 am luat diploma de onoare la Milano cu prima fabulă realizată de mine, Greierele şi furnica din serialul Fablio le magicien. Partenerul cu care urma să colaborez la acest film era Alberto Chimenz. El a propus realizarea acestui lungmetraj în colaborare cu noi. Am fost desemnat să realizez această primă mare încercare, bănuiesc că din considerente profesionale şi organizatorice. În final, echipa de animaţie a fost alcătuită din cinci animatori de primă mărime, cu o bogată experienţă, doi animatori începători şi şase desenatori.
— Cât costă un minut de animaţie?
— Un minut de animaţie, complet, costa în jur de 45.000 de lei. Când spun complet, mă refer la un minut de animaţie în copie standard. Numai animaţia executată pe calc costa circa 4 - 5.000 de lei minutul. Calculele sunt aproximative.
— Câţi oameni lucrau pentru un minut de animaţie la Robinson Crusoe?
— Eu am colaborat cu animatorii, repartizându-le din cadrul unui episod, scene succesive cu acelaşi personaj. Acest lucru îmi garanta că animatorul, odată familiarizat cu personajul, va face mai puţine erori de construcţie a acestuia şi în acelaşi timp, ritmul scenelor va avea unitatea cerută.
Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor a adus ceva nou?
— Serialul a fost conceput în spiritul încetăţenit la Animafilm, al lipsei dialogurilor. Motivul era o difuzare mai largă şi fără costuri suplimentare pentru subtitrări sau dublaje în limbile ţărilor ce achiziţionau filmele noastre. Dar nu poţi sta circa o oră şi jumătate într-o sală de cinematograf fără să auzi măcar o replică. Din punct de vedere tehnic, nu am apelat la efecte deosebite.
— Câte animaţii româneşti sunt la Arhivele Naţionale de Filme?
— Din câte ştiu, în Arhiva Naţională de Filme, ar trebui să existe în jur de 1.500 de titluri.
— Ce părere aveţi despre filmul de animaţie românesc?
— Despre el se poate vorbi doar la trecut. Perspective? Pentru foarte mult timp, zero sau neimportante.
 
(Evenimentul zilei, 31 octombrie 2014)

Tags: animatia romaneasca, interviu, robinson crusoe film, victor antonescu

Comments: