Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmele de la TIFF în Bucureşti




     Cele 12 filme care concurează în acest an pentru Trofeul TIFF (30 mai-8 iunie) sunt proiectate la Bucureşti (10-19 iunie), într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi J’ai Bistrot. În program sunt 50 de titluri din selecţia festivalului.
Cinefilii din Capitală vor avea ocazia să vadă filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 13, dar şi producţii premiate la marile festivaluri internaţionale. Printre ele, filmul noir Black Coal, Thin Ice (r. Diao Yinan), Ursul de Aur şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan) la Festivalul de la Berlin, Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi), primul documentar care a câştigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, Bad Hair/ Pelo Malo (r. Mariana Rondon), Trofeul Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, Historia de la meva mort, Leopardul de Aur la Locarno, şi We Are the Best! (r. Lukas Moodysson), Marele Premiu la Tokyo.
Documentarul lui Vlad Petri, Bucureşti, unde eşti?, distribuit de Transilvania Film, are premiera naţională în 13 iunie, în prezenţa echipei, la Cinema Studio.
Un eveniment special va fi şi proiecţia filmelor din „Trilogia Ardelenilor”, regizată de Dan Piţa şi Mircea Veroiu.
Retrospectiva TIFF aduce şi premiatul Canibal (r. Manuel Martín Cuenca), care i-a adus actriţei Olimpia Melinte o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului, Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, cu Judi Dench în rolul principal, Via Castellana Bandiera (Trofeul Coppa Volpi pentru interpretare la Veneţia - Elena Cotta), Beloved Sisters (r. Dominik Graff), din competiţia de la Berlin.
Un film aparte este cel al regizorului slovac Peter Solan, Before Tonight is Over (1966). O surpriză plăcută va fi proiecţia ecranizării romanului lui Boris Vian, Spuma zilelor, semnată de Michel Gondry. Audrey Tatou şi Romain Duris joacă rolurile celor doi îndrăgostiţi.
Două comedii de succes vin din Spania - La gran familia española (r. Daniel Sánchez Arévalo), şi din Italia Viva la liberta!, o satiră acidă a politicii italiene.
 

Tags: bucuresti,unde esti, cinema studio, tiff, tiff la bucuresti

Comments: