Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmele de la cea de-a 9-a ediție a Divan Film Festival


     Cea de-a 9-a ediție a Divan Film Festival aduce în Craiova și Port Cultural Cetate filme balcanice inedite și apreciate, reunite sub tema ediției 2018 - „Balcanii visează” / „Balkan Dreams”.
Divan Film Festival are loc în perioada 24 - 26 august în Craiova (Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu), iar în perioada 27 august - 1 septembrie, la Port Cultural Cetate.
      Festivalul dedicat filmelor și bucătăriei balcanice își invită spectatorii într-o incursiune cinematografică plină de surprize, cu filme realizate de cineaști non-balcanici, descoperind totodată și realități de pe alte continente, consemnate de regizori din țările vecine.
     Ederlezi Rising (regia Lazar Bodroza, 2018), un SF sârbesc remarcabil, prezintă idila „spațială” dintre astronautul Milutin și androidul Nimani, interpretat de celebra actriță Stoya.
     A Balkan Noir (2017), regizat de suedezul de origine bosniacă Drazen Kuljanin, este o poveste despre răzbunare spusă de-a lungul a 20 de țigări, ce are ca personaj principal o mamă a cărei fiică a dispărut în urmă cu cinci ani.
     Chris The Swiss (2018), un melanj inovator de animație și documentar biografic, vorbește despre absurditatea războiului din perspectiva regizoarei elvețiene Anja Komfel. Explorând istoria întunecată a familiei, Anja ne duce pe urmele vărului ei, un jurnalist asasinat în Croația, în 1992, care documenta războiul iugoslav.
      Proiectat în închiderea festivalului de film la Berlin, Ága (2018, Bulgaria-Germania-Franța, regia Milko Lazarov), ne poartă prin tundra siberiană, în viața unui cuplu inuit. Complet izolați și amenințați de schimbările climatice și sănătatea precară, cei doi își doresc arzător să își revadă fiica, plecată în căutarea unui trai mai bun.
     Land of the Gods (2016, Serbia- India, regia Goran Paskaljević) este un film despre reîntoarcerea în locurile de baștină a unui bărbat plecat de 40 de ani, care se confruntă cu ostilitatea și prejudecățile locuitorilor unui mic sat din Himalaya.
     Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei și Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.
     Sponsori ai festivalului: UniCredit Bank, Dr. Oetker, Selgros Cash&Carry, Moșia Galicea Mare.
     Detalii: www.divanfilmfestival.ro
(10.08.2018)

Tags: divan film festival, festival de film craiova, festival de film portul cultural cetate, filme balcanice

Comments: