Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFilme premiate la Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam și Sitges – la HipTrip 2018


     Cea de-a 5-a ediție a HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România, va avea loc anul acesta în perioada 11-14 octombrie la Cinema Elvire Popesco. Opt filme din întreaga lume, premiate la festivaluri internaționale precum Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam și Sitges, vor ajunge în premieră națională în fața publicului din România.
     Deschiderea oficială a HipTrip Travel Film Festival va avea loc joi, 11 octombrie, de la ora 20,00, cu filmul Trei vârfuri/Three Peaks, câștigător al Variety Piazza Grande Award la Locarno 2017. Cel de-al doilea film de lungmetraj al tânărului regizor berlinez Jan Zabeil aduce în discuție un subiect pe cât de sensibil, pe atât de ofertant: dificila integrare a copiilor dintr-o uniune anterioară într-un cuplu nou.
     Direct de la Berlinale 2018, unde a fost premiat cu Mențiunea Specială pentru Cel mai bun documentar, filmul brazilian Fost șaman/Ex-Shaman spune povestea unui membru al tribului brazilian Paiter Surui, care, încercând să-și vindece semenii, se confruntă cu ostilitatea unui preot creștin și a spiritelor pădurii, mânioase că le-a dat uitării.
     Tot de la Berlinale 2018, HipTrip aduce la București Viața haotică a lui Nada Kadić/The Chaotic Life Of Nada Kadić, o poveste emoționantă despre relația dintre o mamă și fetița ei, care suferă de autism, desfășurată de-a lungul unei călătorii pline de peripeții prin Bosnia și Herțegovina.
     Pentru cei mici și nu numai, HipTrip a pregătit două filme pline de culoare și sensibilitate. Lup și Oaie / Wolf and Sheep este inspirat de paginile unui jurnal încă nepublicat și urmărește comunitățile de păstori dintr-o zonă inaccesibilă a Afganistanului. Regizat de Shahrbanoo Sadat, filmul a fost premiat la Cannes 2016 cu Premiul C.I.C.A.E. al Secțiunii Quinzaine des Réalisateurs. Din secţiunea Generation Kplus a Berlinale 2018, va putea fi văzut la București, în cadrul HipTrip, Cleo&Paul/Allons enfants, o aventură poetică văzută prin ochii unor copii de 3 ani, Cléo și Paul care, pierduți în Paris, se caută unul pe celălalt.
     Premiat pentru cea mai bună actriță la Sitges și selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2017, thrillerul indonezian Marlina Ucigașa în patru acte/Marlina the Murderer in Four Acts este un „melanj iscusit de film de gen și de sensibilitate arthouse” (Variety). Marlina, proaspăt devenită văduvă, își duce zilele în singurătate, în inima dealurilor izolate de pe o insulă indoneziană. Într-o zi, un grup de tâlhari îi calcă pragul. Dorința lor e să profite de ea și să-i golească curtea de animale. Pentru a se apăra, decide să-i ucidă, apoi pornește într-o călătorie care o duce spre propria ei emancipare.
     Câștigătorul Premiului pentru Debut la Rotterdam IFF 2018, Azougue Nazaré va rula duminică, 14 octombrie, de la ora 18:00. În Nazaré da Mata, un orășel din Pernambuco, Brazilia, tinerii nu țin rap battle-uri, ci se războiesc în samba. Cultura afro-braziliană a maracatu-ului, spectacol de dans și muzică, are rădăcini în epoca slaviei. Un pastor local consideră, însă, că această tradiție e opera Necuratului.
     HipTrip 2018 se va încheia cu o călătorie prin segmentul marocan al munților Atlas, alături de un șeic muribund și doi bandiți. Mimoze/Mimosas este câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Semaine de la Critique de la Cannes 2016.
     Detalii: Program
 
(09.10.2018)

Tags: catalin olaru, festival de film bucuresti, festival de film de calatorie, hiptrip travel film festival 2018

Comments: