Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filme de la Cannes, Berlin și Sundance, în premieră în competiția BIFF


     Patru filme extrem de așteptate, remarcate la Cannes, Berlin sau Sundance, vor putea fi văzute în premieră în România în competiția internațională a Festivalului Internațional de Film București (BIFF), care va sărbători a 15-a ediție între 24 și 30 iunie.
     Una dintre senzațiile competiției din acest an a prestigiosului Festival de la Berlin, unde a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu Piranhas (La paranza dei bambini, 2019), noul film al regizorului italian Claudio Giovannesi, concurează pentru unul dintre premiile BIFF.
     Cu un scenariu bazat pe cartea omonimă a cunoscutului scriitor italian Roberto Saviano, care trăiește sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea primite de la mafie, Piranhas este despre bandele de tineri mafioți din Napoli.
     Tot în premieră în România va fi proiectat în competiția BIFF și unul dintre filmele-șoc de la Sundance și din secțiunea Panorama a Berlinalei, Iubire divină (Divino Amor, 2019), al treilea lungmetraj de ficțiune al unuia dintre cei mai apreciați tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro.
     În anul 2027, într-o societate braziliană distopică, o femeie profund religioasă se folosește de poziția dintr-un birou notarial pentru a-și pune în practică misiunea de a salva de la divorț cuplurile în dificultate. În timp ce așteaptă un semn divin ca recunoaștere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de Dumnezeu.
     Asako I & II (2018), noul film al regizorului Ryûsuke Hamaguchi, a avut premiera mondială în competiția de la Cannes anul trecut, unde a fost extrem de bine primit de critică. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins San Sebastian, Busan, BFI, Rotterdam sau Viennale. Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu, ea întâlnește dublul perfect al acestuia.
     Al doilea lungmetraj al tânărului regizor belgian Bas Devos, Hellhole (2019) a avut premiera mondială în secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin la începutul acestui an, unde a avut parte de o foarte bună receptare. Un film-elegie extrem de actual și profund emoționant, Hellhole urmărește viața a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă față urmărilor teribilelor atacuri teroriste din Bruxelles din 2016.
     Competiția BIFF va fi completată cu încă patru titluri, care vor fi anunțate în curând, împreună cu juriul acestei ediții aniversare.
Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secțiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneția, și criticul de film Ionuț Mareș.
     Cea de-a 15-a ediție a BIFF va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More – Creart din București.
Festivalul este organizat de Fundația Charta.
     Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.
     Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.
     Festivalul este sprijinit de Institutul Francez, Muzeul Țăranului Român, Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.
     Detalii: www.biff.ro
(23.05.2019)

Tags: biff 2019, bucharest international film festival, ionut mares, sezonul romania franta

Comments: