Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



FICTITIOUS NONFICTION, proiecții de film mut și muzică live, în aer liber


     FICTITIOUS NONFICTION prezintă patru grupaje tematice de filme documentare și de ficțiune realizate în perioada 1913-1940, curatoriate de Călin Boto și adaptate sonor de artiștii Dan Michiu, Irinel Anghel, Andrei Raicu și Mihaela Vasiliu. Proiectul, organizat de Image and Sound și Rezidența9, urmărește atât reactivarea arhivei românești de film mut și fără sunet, cât și susținerea scenei contemporane de muzică experimentală din România. Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, șase scurtmetraje incluse în program au fost digitalizate pentru prima oară, de asemenea, a fost remasterizat filmul istoric „Ecaterina Teodoroiu” (1931).
     ”Dintr-o vizionare într-alta am ajuns să cercetăm un delasineînțeles al istoriei cinemaului timpuriu, acea neclaritate dintre ficțiune și documentar: dintre înscenarea și mizanscenarea faptului, dintre ce vede și ce vrea să vadă camera de filmat. Astfel au prins contur patru calupuri tematice foarte diferite între ele, compuse din unele scurtmetraje fățiș fidele conceptului curatorial și întregite de altele mai degrabă lăturalnice acestuia, însă centrale ideii, „poveștii”. Căci și noi – fie curatori, fie compozitori – spunem povești folosindu-ne de asemenea ready-made-uri cinematografice venite de departe; în fapt, inevitabila ficțiune nu stă doar în ce a vrut camera să vadă, ci și în ce vrem noi să fi văzut la vremea ei. Sau să fi auzit.” (Călin Boto)
     În fiecare joi, la orele 20, e FICTITIOUS NONFICTION la Rezidența9, str. I.L. Caragiale, nr. 32. Ultima întâlnire din serie aduce proiecția Cadre militare (1914-1931), re/adaptare sonoră de Mihaela Vasiliu (Chlorys) și dialog post-proiecție cu Adrian Cioflâncă, istoric și cineast. "Mereu frumos încadrați, soldații par într-o continuă luptă cu marginile spațiului profilmic, dincolo de care pot fi ghiciți dușmanii aflați la metri sau kilometri sau nicăieri în depărtare." (Calin Boto)
     FICTITIOUS NONFICTION e organizat de Image and Sound. Parteneri: Rezidența9, Arhiva Națională de Filme, PRISMA Film. Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Cineaștilor din Romania.
Detalii: facebook
(29.09.2022)

Tags: arhiva nationala de filme, calin boto, fictitious nonfiction, image and sound romania, rezidenta9

Comments: