Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul Filmului European în România


     Regizorul Adrian Sitaru este ambasador onorific în 2014 la Festivalul Filmului European (9-15 mai), organizat de Institutul Cultural Român şi  Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. În această calitate, Sitaru are onoarea să realizeze clipul de promovare a festivalului.
     Cele 42 de filme din 25 de ţări, selectate pentru ediţia din acest an, vor fi proiectate la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu (9-15 mai), după care rulează în Cinematograful Arta din Târgu-Mureş (16-18 mai). Programul festivalului include două documentare româneşti - Bucureşti, unde eşti?, regia Vlad Petri, şi Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru, coproducţia La limita de jos  a cerului (România - Moldova), regia Igor Cobileanski, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru şi o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la U.N.A.T.C.
„Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi serbează majoratul. Selecţia excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe, care ne dorim să atragă şi public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtăşim  valorile europene şi participăm la dialogul intercultural european“, declară Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
     Preşedinţia elenă a Uniunii Europene este celebrată printr-un concert şi o gală de deschidere în culorile şi spiritul Greciei. Festivalul este precedat de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale cărui compoziţii combină elemente clasice şi de jazz cu teme şi sound-uri populare balcanice. Concertul va avea loc în seara zilei de 8 mai, în grădina Institutului Cultural Român, şi este organizat împreună cu Fundaţia Culturală Greacă.
La seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Miss Violenţa (Grecia, 2013) în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.
Detalii: www.ffe.ro 

Tags: adrian sitaru, bucuresti,unde esti, festivalul filmului european, institutul cultural roman, la limita de jos a cerului

Comments: