Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul Filmului European 2017


     Cea de-a 21-a ediție a adus o schimbare de imagine, adusă de Alex Trăilă, director artistic, și Paul Negoescu, ambasador onorific, dar și de structură. Programul a avut numeroase filme interesante, începând cu Cealaltă parte a speranței, cel mai nou film al lui Avi Kaurismaki, proiectat la gala de deschidere care a avut loc la Muzeul Național de Artă, și terminând cu Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, proiectat la gala de închidere. Accentul a fost în acest an pe programele speciale - Agora, Arte, Lux, Bandă desenată, Public Tânăr și Film Republica Moldova.
     O dezbatere cu importanță a fost Pregătind poziția României în reforma politicii europene de audio-vizual, care a avut, în completare, o prezentare despre finanțarea bancară pe termen scurt a producțiilor cinematografice.
     În premieră, la Muzeul Național de Artă, a fost organizată expoziția ARTE@MNAR. Canalul ARTE a fost partener la acest nou concept de prezentare a unor documentare de artă în proiecții simultane pe mai multe monitoare, dar și pe dispozitive digitale individuale, o experiență atractivă pentru cinefilii din toate generațiile.
     Festivalul a fost organizat de Institutul Cultural Român,  cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Național de Artă al României, al Muzeului Național al Țăranului Român, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Uniunii Cineaștilor din România și al Biroului de Informare al Parlamentului European din România. După ediția din București, filmele din program au fost proiectate la Iași, Gura Humorului, Timișoara, Tîrgu Mureș.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(5.06.2017)

Tags: festivalul filmului european 2017, ffe 2017, filme romanesti, institutul cultural roman

Comments: