Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul Filmului European 2014


     Filmul este unul dintre atuurile noastre importante în afirmarea europeană şi toată lumea este cu ochii pe Noul Val Românesc. Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Filmului European a punctat bine acest lucru.

Organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene şi al UCIN, festivalul s-a desfăsurat în Bucureşti (9-15 mai, Cinema Studio şi Cinema “Elvire Popesco”) şi la Târgu Mureş (16-18 mai, Cinema Arta).
Programul a cuprins 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări, multe fiind premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.
România a avut, bineînţeles, partea leului. Adrian Sitaru (Premiul pentru regie la Gala Premiilor UCIN) a fost desemnat Ambasador onorific şi a realizat spotul festivalului, care traduce, cu umor, sloganul “Filmul european te face să te simţi bine”, cu ajutorul actorilor Ioana Flora şi Adrian Titieni.
O selecţie de scurtmetraje realizate de el a fost proiectată la Cinema Studio, urmată de o selecţie de filme studenţeşti de la UNATC.
Filmul La limita de jos a cerului, regizat de Igor Cobileanski, a fost inclus în programul oficial din România şi a deschis Festivalul Filmului European de la Chişinău.
Un moment special a fost proiecţia de la ICR a filmului Roxanne, urmată de o discuţie cu publicul, moderată de criticul de film Anca Grădinaru. Prezente la vizionare, producătoarea Ada Solomon şi scriitoarea Anca Marina, prietene din copilărie cu regizorul Valentin Hotea, au depănat amintiri legate de povestea filmului.     
La fel ca la proiecţia de la Festivalul One World, documentarul Bucureşti, unde eşti? al lui Vlad Petri a făcut sală plină şi a primit Premiul Publicului.
Un alt documentar care a stârnit mult interes a fost Cântece pentru un muzeu, realizat de Eliza Zdru. La proiecţie au participat şi bâtrânii aromâni din formaţia de muzică tradiţională polifonică, eroii filmului.  
 



Imagine: Iulia Voicu

Tags: adrian sitaru, festivalul filmului european, icr, la limita de jos a cerului, roxanne, vlad petri

Comments: