Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismfARAD continuă în București, la UrbanEye


     Patru dintre cele 17 filme documentare prezentate la fARAD în acest an vor fi proiectate și în Capitală, în parteneriat cu festivalul UrbanEye, Revista Zeppelin și Centrul Cultural Expo Arte.
Caravana documentarelor fARAD continuă. Proiecția Monrovia, Indiana de Frederick Wiseman a fost deja la Cinemateca TIFF, la Cluj, iar alte câteva titluri ajung la București, în cadrul Festivalului UrbanEye, propunând nu doar proiecții de film, ci și o invitație la dialog.
     Cea de-a șasea ediție UrbanEye Film Festival se desfășoară între 6 și 10 noiembrie, având în prim plan filme și evenimente care aduc în discuție relația dintre oraș și natură. fARAD, în acest an, a inclus filme sub genericul „Harta și Teritoriile”, seria fiind curatoriată de noul director artistic al festivalului, Dimitris Kerkinos.
     „Orașele și teritoriile sunt organisme vii care ne influențează în mod direct. Habitatul creează mentalități, valori, viziuni asupra lumii. Formează oamenii diferit. Selecția din acest an a avut în vedere documentare care se concentrează pe tematica spațiului și care arată diferitele aspecte ale vieții urbane în lume”, a declarat Dimitris Kerkinos.
     Așadar, joi, 7 noiembrie, de la ora 19.00, la ARCUB, va avea loc proiecția filmului Lumea de la picioarele tale de Jeremy Workman: invitația de a descoperi la pas străzile New York-ului alături de protagonistul Matt Green.
     Vineri, 8 noiembrie, ora 19.00, tot la ARCUB, în prefața filmului Havana, de la înălțime de Pedro Ruiz, propunem o conversație despre Orașul ca personaj de cinema, între regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Tudor Mircea și arhitectul Ștefan Ghenciulescu (Zeppelin), moderată de Corina Șuteu, președintele fARAD. Conversația va fi urmată de unul dintre hiturile fARAD din acest an – un documentar dedicat Havanei, văzută prin poveștile celor care locuiesc în case improvizate pe acoperișurile clădirilor, martori de la înălțime ai unei societăți în continuă schimbare.
     Duminică, 10 noiembrie, de la ora 15.30, la Cinema Elvire Popesco, fARAD prezintă Orașul ascuns de Victor Moreno, o experiență cinematografică imersivă în subteranele Madridului. În aceeași zi, va urma proiecția specială a filmului Timebox de Nora Agapi, accesibilizată și persoanelor cu deficiențe de vedere, cu ajutorul Fundației „Cartea Călătoare” (duminică, 10 noiembrie, 19.00, Cinema Elvire Popesco). Un portret intim al tatălui regizoarei, profesorul Ioan-Matei Agapi, care deține o colecție unică de filme și fotografii, documentând aproape 50 de ani din istoria Iașiului.
     Filmelele fARAD la UrbanEye compun un univers paralel al orașului trăit de locuitori sau explorează spații nevăzute, aflate sub realitatea zgomotoasă a străzilor și trotuarelor. 
     Accesul la proiecțiile de film se face pe baza unui bilet individual sau a unui abonament. Biletul pentru proiecția Havana, de la înălțime include și participarea la dialogul „Orașul ca personaj de cinema”.
     Detalii: www.urbaneye.ro // www.farad.ro.
(05.11.2019)

Tags: farad festival de film documentar, ioan-matei agapi, nora agapi, paul negoescu, timebox film, urban eye film festival 2019

Comments: