Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



FAIRYSCAPES, franciza VR inițiată de Ioana Mischie,  anunță primul joc imersiv


     FAIRYSCAPES este primul joc imersiv al francizei Fairytales in VR, un proiect menit să invite exploratorii să remixeze basme într-o manieră neconvențională. Proiectul este inițiat și regizat de Ioana Mischie, artist și futurolog transmedia: “Proiectul își propune să îmbine inovator structuri narative pur ficționale (basmele) și structuri narative regăsite în mediul real (contexte contemporane). Personalizarea realității într-o direcție echitabilă, ecologică, creativă poate fi la fel de ofertantă ca personalizarea unei lumi virtuale. Ne place să credem că inițiem un joc în care entertainment-ul evadează dintr-o zonă pur escapistă și devine un instrument de regândire societală.”
     Fiecare jucător poate alege gradual peisajul, acțiunile principale, protagoniștii și antagoniștii pentru a genera lumea ficțională de la final. Dacă basmele clasice sunt conduse de zâne sau de monștri, în versiunea curentă a jocului a fost inclus contextul contemporan. Antagoniștii sunt adesea văzuți ca entități non-umane (pandemia fiind unul dintre ele), în timp ce protagoniștii se remarcă prin valori morale (răbdare, curaj, spirit vizionar, spirit civic).
     Cum pot fi poveștile antice redate acum, în orașele contemporane care se confruntă cu fenomene presante precum poluarea, sărăcia extremă sau traficul interminabil? Idealul proiectului este de a invita exploratorii să contribuie la vindecarea lumii virtuale, dar în tandem și la vindecarea lumii reale. În egală măsură, jocul VR propune interpretarea poveștilor iconice din multe alte perspective.
     Experiența VR redefinește structurile narative imersive, invitând jucătorii și artiștii să co-creeze lumi ficționale expresive. Proiectul lansează un gând de solidaritate, conform căruia doar împreună putem depăși anumite obstacole și doar împreună putem crea povești multidimensionale.
     În momentul de față, jocul este single-player, urmând a fi lansată și o versiune multi-player până la finalul anului 2022. Echipa proiectului invită doritorii de toate vârstele să participe la sesiunile de user testing printr-un mesaj înscris pe pagina proiectului.
     FAIRYSCAPES este un proiect vizionar care se alătură proiectelor imersive anterioare Tangible Utopias sau DreamNA, devenind o formă de pionierat conceptual și tehnologic pe plan național.
     Proiectul este produs de Storyscapes în colaborare cu Noe-Fi Studios și Studioset. Scenariul și regia sunt semnate de Ioana Mischie, abordarea vizuală și lumea 3D este redată de Sebastian Comănescu, în timp ce interactivitatea este creată de Emil Drăgan în Unity. La proiect au contribuit și Ina Bozdog pentru sound design, Andrei Nechifor pentru muzica originală. Post-producția a fost facilitată de Simona Macarie și Sorin Baican. Extensiile viitoare are proiectului au o echipă extinsă.
Proiectul FAIRYTALES IN VR / FAIRYSCAPES este un proiect co-finanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național.
(24.11.2021)

Tags: fairyscapes vr, ioana mischie

Comments: