Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismExpoziţia BINAR se deschide pe 21 noiembrie


     Joi, 21 noiembrie, începând cu ora 19:00, în clădirea monument istoric care a adăpostit fostul restaurant Cina, Strada C.A. Rosetti 1-3, în Cartierul Creativ, are loc vernisajul expoziției BINAR, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank. Seara continuă, de la ora 21:00, cu un live act susținut de Mischa Blanos urmat de un DJ set pregătit de Nipple’s Delight & Romansoff. Performance-ul muzical va fi completat de un interactive light show realizat de studioul de creație H3. Intrarea este liberă.
     Până pe 24 noiembrie evenimentul BINAR aduce împreună peste 50 de proiecte la granița dintre artă și tehnologie. Publicul larg va putea descoperi și interacționa cu proiecte new media prezentate anterior la nivel internațional, în cadrul unor evenimente și festivaluri de anvergură precum Sundance Film Festival, Ars Electronica, Athens Digital Arts Festival etc., dar și expuse în spații culturale de renume, precum Centrul Pompidou din Paris. Expoziţia va putea fi vizitată între orele 12:00 şi 22:00, în perioada 22-24 noiembrie.
     Conceptul expozițional este semnat de Dilmana Yordanova și The Institute. Dilmana Yordanova este unul dintre pionierii scenei new media din România. Alături de Mihaela Kavdanska, a înființat în 2006, în București, studioul KOTKI visuals, fiind printre primii din Europa de Est care au implementat noile tehnologii în artele vizuale și ale spectacolului. Cele două sunt, de asemenea, inițiatoarele platformei AVmotional, unul dintre cele mai articulate proiecte de promovare a scenei de cultură urbană contemporană din România. Ediția cu numărul trei a festivalului AVmotional, primul festival dedicat scenei new media din București, s-a desfășurat în 2006 în același spațiu în care are loc în prezent BINAR.
     Evenimentul reuneşte artişti precum Vali Chincişan, finalist al competiției Art Vision - Modern Nomination în cadrul festivalului Circle of Light 2018 (Moscova, Rusia) şi câstigător al City Council’s special prize: „800th anniversary of Salamanca” (Salamanca, Spania) sau Vlad Țenu, cel care a conceput alături de Lana Dumitru o rochie spectaculoasă pentru Bjork. Artista islandeză a purtat-o în 2018 pe scena festivalului Eden Sessions din Marea Britanie. La BINAR, Vlad Țenu expune alături de Julien Britnic o instalație de design parametric, The Cloud: Data Leaks.
     Rocket Man 360, singurul film românesc, dar și european, selectat în secțiunea VR la Sundance Film Festival 2019, un mix captivant între tehnologie și storytelling, va putea fi vizionat de publicul român la BINAR 2019. Filmul, realizat de SPIDER group, a putut fi văzut şi la Cinequest Film Festival, unde a câştigat Best VR film, Go East Film Festival, NYC Independent Film Festival, Virgin Spring Cinefest, SCI-FI-LONDON International Film Festival şi Calcutta International Cult Film Festival.
     Totodată, turul expozițional cuprinde proiecte realizate special pentru această ocazie, cum este instalația interactivă Conductor realizată de Les Ateliers Nomad alături de Bazooka de la Moonlight Breakfast. Conductor le permite vizitatorilor să creeze muzică în timp real cu ajutorul unor gesturi specifice făcute cu mâinile.
     BINAR include şi o proiecție de animaţii, realizat în parteneriat cu Animest, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie.
     Vineri, 22 noiembrie, începând cu ora 19:00, va fi proiectat Căluşarii, roman grafic animat şi interactiv dezvoltat în cadrul celei de-a 13-a ediții a atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de asociația Estenest și Laboratorul de Animație Digitală CINETic UNATC.
     Duminică, 23 noiembrie, de la ora 17:30, va avea loc proiecția de animaţii premiate în cadrul Ars Electronica Prix 2018, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București.
     Explorator al Revoluţiei digitale încă din 1979, festivalul Ars Electronica s-a concentrat încă de la începuturi pe noutăţile şi posibile scenarii ale viitorului, la confluenţa între artă, tehnologie şi societate.
     În expoziţie se regăsesc şi două proiecte expuse la Ars Electronica, Sentientia și Hybrid Sensorium.
     În plus, sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 20:00, este programat un live act audio-video semnat de Penumbre, pseudonim sub care creează artiștii Mihai Matei și Dragos Pitaru.
     BINAR este parte din Bucharest Artworlds @The Wrong Biennale #4. Proiectul principal expus în cadrul BINAR cu această ocazie este Predictive Art Bot, un algoritm care transformă titlurile știrilor din presă în concepte artistice. Acestuia i se adaugă lucrarea video colaborativă „What’s wrong with the artworld(s)?”.
     Detalii: BINAR 2019
 
(21.11.2019)

Tags: animest, ars electronica festival, binar 2019, rocket man 360 film, the institute, the wrong biennale

Comments: