Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Europa Creativă – MEDIA România @Documentary Tank, Astra Film Festival 2017


     Astra Film Festival Sibiu, ediția a XXIV-a (16 - 22 octombrie 2017) are și un program dedicat industriei de film, Documentary Tank@AFF 2017 (19-21 octombrie). 
     DocumentaryTank@AFF va găzdui programul Romanian Docs in Progress, care le va oferi realizatorilor de film documentar oportunitatea de a-și prezenta proiectele în curs de desfășurare în fața unui juriu și unui public format din profesioniști atât locali, cât și internaționali, pentru a atrage posibilități de finanțare, coproducție și distribuție. Ca urmare a sesiunii de pitching de anul trecut, Astra Film Festival va găzdui premiera internațională a unuia dintre filmele prezentate în 2016 - Phoenixxx (regizor Mihai Dragolea) – aflat în competiție la secțiunea România 2017. O nouă direcție în cadrul ediției Romanian Docs in Progress din acest an va fi o sesiune de networking, în care reprezentanții a zece proiecte de documentar vor avea ocazia să interacționeze cu experți consacrați în domeniul producției, finanțării și distribuirii de documentare.
     Câteva prelegeri din cadrul programului DocumentaryTank@AFF 2017 vor fi dedicate dezbaterii privind provocările și preocupările cu care se confruntă de obicei realizatorii de film documentar când schițează o strategie de finanțare pentru proiectul lor și oportunitățile pe care unele dintre marile foruri ale industriei filmului european le oferă în acest sens.
     Valentina Miu, coordonator Europa Creativă-MEDIA Romania în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale - Unitatea de Management a Proiectului, va prezenta oportunitățile europene disponibile pentru realizatorii de documentare din cadrul programului Creative Europe (2014-2020) - MEDIA, în timp ce regizorul și producătorul român Florin Iepan (Sub-cult-ura) va prezenta filmul lui, Păr / Hair, care a primit sprijin de la Europa Creativă MEDIA.
     Hanka Kastelicová, producător executiv de documentare pentru HBO Europe, va discuta despre cultura companiei în care lucrează, prezentând o analiză detaliată asupra posibilităților de finanțare, producție, vânzări și distribuție de documentare oferite de HBO Europe.
     Maja Lindquist, director la Doc Lounge, o rețea scandinavă de distribuție și proiecție, și director de program la Festivalul de Film Nordisk Panorama, își va împărtăși experiențele ca director de program în cadrul unui festival și va vorbi despre felul în care pot fi folosite festivalurile pentru a ajunge la alte festivaluri, presă și distribuitori.
     Vincent Lucassen va prezenta activitatea UMW, un agregator care le oferă cineaștilor și producătorilor o soluție integrată ca să-și exploateze filmele pe platforme globale, precum iTunes, Google, Amazon și Microsoft. El va explica partea juridică, cum se trimit materialele către platforme și posibile strategii de marketing. Va da exemple de lansări de documentar încununate de succes din ultimii ani și va prezenta conceptul de GLOBAL NOMADS, o organizație non-profit din domeniul filmului.
     Un element de bază al ediției DocumentaryTank@AFF din acest an este prezența a trei școli de documentar din Europa: Jean Perret de la Haute école d’art et de design (HEAD) Genève, Marcin Malatyński de la Lodz Film School și Daniel Lang de la Hochschule für Fernsehen und Film München, care își vor prezenta pe rând departamentul, urmând o discuție cu publicul pe tema „Cele mai bune practici pentru trainingul profesional al realizatorilor de film documentar”.
     Alexandru Berceanu, cineast, cercetător și director al centrului de cercetare CINETic (UNATC București) în interacțiune digitală, va arunca lumină asupra proiectelor de VR de la CINETic, echipei și posibilităților de producție. Paulina Majda, cineast cu cincisprezece ani de experiență în industrie, lucrând în domeniul animației, filmului, formatului full-dome (cinema sferic) și artei, va împărtăși din experiența ei vastă, detaliind provocările și diferențele în cazul realizării de filme full-dome.
Detalii: Documentary Tank@AFF 2017 
(19.10.2017)

Tags: astra film sibiu 2017, documentary tank astra festival 2017, europa creativa

Comments: