Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Ethan Hawke la American Independent Film Festival 2017


     Se împlinesc, în 2017, zece ani de la câștigarea Palme d’Or Cannes pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, când regizorul Cristian Mungiu a primit trofeul de la Jane Fonda. Doi ani mai târziu, cineastul român lansa proiectul Les Films de Cannes à Bucarest, proiecții cu filmele selectate la festivalul din Franța. Structura evenimentului din România a evoluat an de an, iar conceptul a fost preluat în peste 30 de țări. În acest an am avut cea de-a opta ediție la București. Cristian Mungiu a fost recompensat de Republica Franceză cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare, cea mai importantă distincție acordată de această țară.
     Tot în acest an, Cristian Mungiu a mai lansat un proiect – American Independent Film Festival. Ambele festivaluri promovează filmele de artă. De această dată, programul a cuprins filme independente, care au rulat puțin sau deloc în România. În primele seri ale festivalului, au venit la întâlnirea cu publicul românesc actorii John C. Reilly și Joaquin Phoenix. Cei doi s-au aflat în România pentru filmările la The Sisters Brothers, peliculă regizată de Jacques Audiard și co-produsă de Cristian Mungiu pentru Mobra Films. Este primul film al lui Audiard jucat în limba engleză, filmat în România, la Castel Film, și în Spania.
     Invitatul special al ediției a fost Ethan Hawke, prezent la filmele proiectate în onoarea lui. Am participat la întâlnirea actorului cu publicul după vizionarea filmului Before the Devil Knows You’re Dead, regizat de Sidney Lumet, în care joacă împreună cu Philip Seymore Hoffman. Discuția a fost moderată de criticul de film Ionuț Mareș.   
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 
(10.10.2017)

Comments: