Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Emigrant Blues”, documentar de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan


     Imigrația, un fenomen dominant în societatea românească de după 1989, care ne situează pe locul doi în clasamentul mondial, după Siria, a generat acest documentar, Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, la care au lucrat regizorii Claudiu Mitcu și Mihai Mincan. După premiera de la TIFF Cluj, lungmetrajul documentar, producător Radu Stancu pentru deFilm și Livia Rădulescu – Ioana Lascăr pentru We are basca, este acum în cinematografe.
     Titlul sugerează a anumită dinamică a filmului, pentru că blues-ul este un dans lent și intim. La fel este și drumul pe care îl fac cineaștii (road movie), împreună cu oamenii care pleacă, dar și cu cei de la o firmă de repatriere a românilor care mor în altă țară, în acest caz – Spania, unde sunt două milioane. Izgoniți de sărăcie și dezamăgire din propria țară, imigranții rămân legați de tradițiile românești, dar și de o anume bunăstare pe care le-o dă munca într-o țară stabilă economic.
     Plecați cu autocarul, pentru un drum lung și tăcut, cei mai mulți români caută locuri de muncă în agricultură, cu gândul că strâng ceva bani și se întorc acasă. Apoi rămân pentru câțiva ani, unii își aduc familiile, se împământenesc. Cei doi regizori au inserat în documentar imagini filmate cu telefonul, oferite de către câțiva imigranți, unele dintre ele fără sunet, ceea ce le conferă o anume duioșie de film mut.  
     Înstrăinații care mor acolo vor să fie îngropați în țară, așa că există firme pentru repatriere, ba chiar și un târg de obiecte folosite de casele de pompe funebre.  
     Acestea ar fi cele două capitole din titlu, asumate de fiecare dintre cei doi regizori, plus o jumătate de capitol, care este drumul sicriului către România, adus de doi angajați ai firmei de pompe funebre. Dacă primele părți ale documentarului sunt dramatice, încărcate de emoție, finalul este marcat de umor.
     Ideea documentarului i-a venit lui Mihai Mincan și s-a dezvoltat în relația cu Claudiu Mitcu. Imaginea este semnată de Laurențiu Răducanu și George Chiper-Lillemark, iar montajul de Cătălin Cristuțiu și Dragoș Apetri. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark au realizat împreună un alt documentar, Omul care a vrut să fie liber, proiectat la Astra Sibiu și Les Films de Cannes à Bucarest.
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu

Tags: claudiu mitcu, defilm casa de productie, emigrant blues: un road movie în 2 12 capitole film, mihai mincan, radu stancu, we are basca

Comments: