Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Duminică” - Primul premiu internaţional din 2014


     Nici n-a început bine anul 2014 şi vine un premiu pentru scurtmetraj, o surpriză chiar şi pentru autoare. Duminică, film scris şi regizat de actriţa Sînziana Nicola a primit Premiul Norman pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Filmwinter de la Stuttgart (16-19 ianuarie).

Filmat în maşină în cea mai mare parte, povestea are doi eroi, frate şi soră (Alexandru Potocean şi Cristina Găvruş), care merg spre spitalul unde o rudă e în stare gravă. Relaţia tensionată dintre ei se simte chiar de la primele cuvinte, e atitudinea certăreaţă pe care o au de multe ori fraţii. Ea povesteşte incidentul petrecut în seara anterioară, când un individ a urmărit-o cu maşina (întâmplare reală pentru Sînziana Nicola, care a folosit episodul ca sursă de inspiraţie), iar el este supărat că nu l-a chemat în ajutor, ca un frate mai mare ce este. Tensiunea dintre ei, stresul din trafic, dar şi apropierea de spital, boală, moarte creează un moment cinematografic plin de intensitate. Camera este plasată în maşină, în spatele celor două personaje, dar le vedem bine reacţiile şi trăirile, iar Alexandru Potocean şi Cristina Găvruş au firescul actorilor buni.

Producţie independentă, filmul Sînzianei Nicola are 13 minute şi este realizat cu ajutorul financiar al echipei: imagine şi montaj - Andrei Ioniţă, sunet - Alexandru Radu, actorii Cristina Găvruş şi Alex Potocean, Vlad Trandafir şi Alec Secăreanu. Câştigătoarea Premiului Norman, în valoare de 4000 de euro, ne-a mărturisit că banii vor fi împărţiţi cu echipa, care a contribuit din prietenie la realizarea filmului.
Sînziana Nicola a debutat ca actriţă într-un lungmetraj cu rolul din O lună în Thailanda (2012), regizat de Paul Negoescu, care a şi ajutat-o la producţia scurtmetrajului.
Succesul neaşteptat de la Filmwinter o determină să înscrie scurtmetrajul şi la alte festivaluri şi să mai facă alte proiecte. 

 



Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: duminica, film romanesc in strainatate, scurtmetraj, sinziana nicola

Comments: