Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDrama „5 Minute”, de Dan Chișu, premiera mondială astăzi la Varșovia IFF


     Drama 5 Minute/ 5 Minutes Too Late, scrisă și regizată de Dan Chișu, va avea premiera mondială pe 17 octombrie 2019, la cea de-a 35-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia (11-20 octombrie), unde este inclusă în competiția oficială. Proiecții ale lungmetrajului - din distribuția căruia fac parte Mihai Călin, Diana Cavallioti, Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian şi Aida Economu - vor avea loc și pe 18, 19 și 20 octombrie.
     La premiera mondială de la Varșovia vor participa regizorul Dan Chișu, actorii Mihai Călin, Diana Cavallioti și Ana Radu, monteurul Letiția Ștefănescu și producătoarea Anamaria Antoci. Prezența delegației române la prestigiosul festival este susținută de Centrul Național al Cinematografiei.
      Filmul va concura pentru Warsaw Grand Prix, în valoare de 100.000 de zloți (23.000 de euro), Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 10.000 de zloți, și Premiul special al juriului, în valoare de 5.000 de zloți.
     Lungmetrajul de ficțiune al lui Dan Chișu este inspirat din fapte reale. Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului în urma căruia un tânăr a fost rănit și a ajuns la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.
     Imaginea filmului este semnată de Adrian Silișteanu, montajul –  Letiția Ștefănescu, sunetul –  Marius Leftărache, scenografia – Gina Călin, costumele –  Adina Bucur, machiajul – Dana Roșeanu, coafura – Manuela Simionescu. Producător este Anamaria Antoci.
     5 Minute este o producție Domestic Film, în coproducție cu DaKINO Production, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Programului Europa Creativă - Media al Uniunii Europene, Heineken România, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. 5 Minute va avea avanpremiera națională pe 25 octombrie, ora 20:00, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.  Filmul va rula în cinematografele din România din 27 martie 2020, fiind distribuit de Domestic Film.
Detalii: facebook
(17.10.2019)

Tags: 5 minute film dan chisu, dan chisu, diana cavallioti, domestic film, mihai calin

Comments: